Prima pagină » International » Stratul de ozon este pe cale să se refacă în ciuda unei erupţii vulcanice puternice
Stratul de ozon este pe cale să se refacă în ciuda unei erupţii vulcanice puternice

Stratul de ozon este pe cale să se refacă în ciuda unei erupţii vulcanice puternice

17 sept. 2024, 17:20,
în International

Stratul de ozon al atmosferei noastre este „pe cale de a se recupera pe termen lung”, în ciuda unei erupții vulcanice puternice din 2022, în Pacificul de Sud, a anunțat marți Organizația Meteorologică Mondială (OMM), citată de agențiile Reuters și Agerpres.

Conform tendințelor actuale, stratul de ozon ar putea reveni la nivelul din 1980 în jurul anului 2066 deasupra Antarcticii, în 2045 deasupra Arcticii și în 2040 deasupra altor regiuni ale globului, a precizat agenția ONU.

Deși erupția vulcanică din apropierea insulelor Tonga la începutul anului 2022 a dus la o scădere temporară a stratului de ozon deasupra Antarcticii, din cauza creșterii nivelului vaporilor de apă în atmosferă, pierderile globale de ozon au fost limitate, conform buletinului anual al OMM privind ozonul.

Stratul de ozon protejează Pământul de radiațiile ultraviolete ale Soarelui, care sunt legate de apariția cancerului de piele și a altor riscuri pentru sănătate.

Stratul de ozon este pe cale să se refacă în ciuda unei erupţii vulcanice

Protocolul de la Montreal, în vigoare din 1989, a stabilit eliminarea treptată a clorofluorocarburilor (CFC) și a altor substanțe care distrug stratul de ozon, iar succesul acestui acord internațional „simbolizează speranța” într-o perioadă în care cooperarea multilaterală a fost pusă la încercare, a declarat Antonio Guterres, secretarul general al ONU.

CFC-urile au fost înlocuite în mare parte cu hidrofluorocarburi (HFC), care nu distrug ozonul, dar contribuie semnificativ la încălzirea globală.

Țările implementează acum Amendamentul de la Kigali, semnat în 2016, ca o extensie a Protocolului de la Montreal, pentru a reduce treptat producția de HFC-uri, acțiune ce ar putea evita creșterea temperaturii globale cu aproximativ 0,5 grade Celsius până în anul 2100.

China rămâne cel mai mare producător mondial de HFC-uri, având o capacitate echivalentă cu aproape 2 miliarde de tone de dioxid de carbon, dintre care aproximativ un sfert este exportată.

Ministerul Mediului din China a anunțat recent că va publica un plan pentru a controla mai bine producția de HFC-uri. Fiind o țară în curs de dezvoltare, China trebuie să reducă consumul de HFC-uri cu 85% între 2013 și 2045.

China își reduce cotele de producție și combate producția ilegală, dar a avertizat că se confruntă în continuare cu provocări majore în eliminarea treptată a HFC-urilor, folosite în diverse industrii care întâmpină dificultăți în găsirea de alternative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`