Prima pagină » Local » Strigăt de disperare pentru un bătrân de 89 de ani din Copou! Mihai Popescu a fost umilit de vecin și autorități – SCRISOARE DESCHISA

Strigăt de disperare pentru un bătrân de 89 de ani din Copou! Mihai Popescu a fost umilit de vecin și autorități – SCRISOARE DESCHISA

24 dec. 2021, 02:00,
Ivona Apostol în Local

Mihai Popescu, un bătrân din Copou, în vârstă de 89 de ani, a trimis pe adresa redacției o scrisoare deschisă prin care și-a manifestat nemulțumirea față de modul în care acționează instituțiile Statului. Vecinul a construit un gard ce-l determină pe bătrân să nu poată circula. Zilnic, bărbatul riscă să se accidenteze serios, tocmai pentru că nu are acces la poarta principală

Calvarul ieșeanului Mihai Popescu, în vârstă de 89 de ani, nu se mai termină. În edițiile trecute ale cotidianului BZI, bărbatul a arătat că a fost umilit de vecin, care a construit un gard chiar în dreptul căii de acces a imobilului de pe strada George Coșbuc, nr.18. Acum, bătrânul este nevoit să sară gardul pentru că nu mai poate ajunge la poarta principală. Mihai Popescu a trimis redacției BZI o scrisoare deschisă prin care vrea să atragă atenția autorităților.

„În anul 1973, am cumpărat de la moștenitorii familiei Palade (octombrie notarial numărul 5428) actuala mea locuință constând în 2/3 din clădire, anexe și teren. Treimea din clădire constând din două camere și, respectiv, 1/3 anexe (beci, magazie, teren) fuseseră vândute matroanei Popescu (nicio legătură de rudenie între noi) cu act notarial din anul 1965 de către proprietarii Palade. Aceștia au decedat: el în anul 1973, ea, Alexandrina, în 1973.

La acea vreme (1973), în cele două camere aparținând doamnei Popescu stătea cu chirie familia Mihai și Tatiana Pascaru și cei doi copii ai lor. După câțiva ani, în anul 1977, familia Pascaru cumpără cu acte legale de la doamna Popescu matroana, la care stătuse până atunci cu chirie. Se subînțelege că vânzarea de 1/3 către matroana Popescu se făcuse cu mențiunea «în indiviziune» (devălmășie). Tot astfel, în indiviziune, am cumpărat și eu (Popescu Mihai) în anul 1973 și apoi, în anul 1977, familia Mihai și Tatiana Pascaru”, se arată în scrisoarea semnată de Mihai Popescu.

Mihai Popescu a avut ocazia să cumpere toată casa

În scrisoarea deschisă, bătrânul din Copou a detaliat relația cu vecinii.

„Deveniți proprietari, soții Pascaru au propus și noi am acceptat să facem acte legale pentru a ieși din starea de indiviziune și în acest fel, prin acțiune în justiție, în anul 1977-1979 s-a hotărât separarea proprietăților privind numai constituția locuinței propriu-zise și menținerea stării de indiviziune asupra terenului în suprafață de 660 de metri pătrați construit și neconstruit cu lățimea 13,5 metri la strada G. Coșbuc (Sud) și spre stadionul «E. Alexandrescu» (la Nord) și lungime 40 de metri. Terenul acesta, pe care construcția clădirii casei de locuit s-a făcut în anul 1932, este identic cu toate celelalte parcele pe care sunt toate proprietățile actuale (cu fața spre str. Coșbuc și spatele la stadion). Fiind lot de numai 13,5 metri, amplasarea clădirilor s-a realizat cu un perete pe limita despărțitoare la Est sau la Vest. Al nostru pe limita de Vest rămânând la Est doar 1,5 metri lățime pentru a ajunge în spatele imobilului la anexe, magazie, beci, utilități etc.

Pe acest spațiu neconstruit trec și conductele de apă și canalizare. Și de aceea, pentru a nu împiedica accesul la anexe și intervenția în caz de defecțiune a utilităților apă, canal, P.C., în 1979, instanța de judecată a hotărât, precizând că «terenul nu se poate împărți și rămâne în indiviziune». Așa cum am spus, familia Pascaru locuia în cele două camere, fără apă curentă și cu wc în curte, iar după ieșirea din indiviziune cu construcțiile intenționa să construiască. La evaluare și partajare, terasele au rămas neevaluate și nedepartajate, cu excepția terasei 13 prim, repartizată lui Pascaru, iar terasa din fața casei (importantă pentru noi și cu arhitectură deosebită) în indiviziune.

La 1983, Pascaru a vrut să construiască cu o autorizație nr. 101, ilegală. Mă opun acțiunii și judecata care a urmat (penală) mi-a dat dreptate. În 1986, Pascaru mă roagă să accept construcția, dar în așa fel încât să nu-mi împiedice lumina și intrarea la pod. Sunt de acord. Facem o înțelegere scrisă în care precizăm și pentru viitor că terasa din față și restul de 2/3 sunt proprietatea Popescu, astfel, conlocuirea celor două familii devine, pentru totdeauna, în pace și liniște”, se mai arată în scrisoarea bătrânului.

Mihai Popescu se luptă cu morile de vânt

Deși are accesul blocat, Mihai Popescu promite că se va lupta până la ultima suflare.

„În 2014, Mihaela Filoș îmi propune să cumpăr treimea lor, eu nu pot cumpăra, în schimb mă pomenesc cu un proces de grănițuire teren (2014-2016). Nefiind susținut cu prezența la termene și s-a respins acțiunea în decizia irevocabilă nr. 345/2016. Sentința numărul 9821/2018 de partajare teren, prin care, prin execuția ei s-a ajuns la construcția unui gard înalt de 2,2 metri pe baza autorizației nr 470/2021, pe care n-am văzut-o decât acum la ordonanța președințială. Menționez că 6 procese anterioare, cuprinzând 20 de judecători și grefieri, 6 experți și 7 notariate au văzut și hotărât terenul imobilului în indiviziune. Dragi concetățeni și conducători de instituții, eu consider că nu am greșit cu nimic, că am fost cinstit și deschis în existența mea de 50 de ani aici, în mod civilizat, respectând legile, și nu merit ca acum moștenitorii să-mi închidă accesul la stradă, la bunurile mele și utilități, cu garduri, lanțuri și lacăte pe porțile construite de mine, pentru tot imobilul”, încheie Mihai Popescu.

În edițiile trecute ale BZI s-a arătat că accesul în imobilul lui Mihai Popescu s-a realizat în prezența jandarmilor și executorilor judecătorești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`