Adina-Georgiana CÎMPANU, studentă în anul al II-lea la programul de masterat „Biofizică și fizică medicală” din cadrul Facultății de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a publicat vineri, 28 februarie 2025, în calitate de autor principal, un articol în Analytical Chemistry, un jurnal științific de top al American Chemical Society din Statele Unite ale Americii, ce este selectat inclusiv Nature Index Journals.
Studentă a UAIC, autoare principală a unui articol publicat într-un jurnal de top din Statele Unite ale Americii
Articolul, intitulat „Vectorial Discrimination of Small Molecules with a Macrocycle Adaptor-Protein Nanopore System and Nanocavity-Dependent, pH Gradient-Controlled Analyte Kinetics”, propune o metodă de detecție unimoleculară și discriminare a fragmentelor scurte de ADN în timp real, precum și de manipulare individuală a unor molecule macrociclice (ciclodextrine), ce favorizează detecția respectivelor fragmente. Potențialele aplicații ale acestui studiu deschid noi perspective pentru analiza genomică rapidă, detectarea moleculară ultrasensitivă în biomedicină și realizarea așa-numitelor „multiple input logic gates” (porți logice multiple) cu ajutorul nanoporilor, utile în strategii computaționale bazate pe moleculele de ADN.
Articolul a fost scris în colaborare cu Prof. univ. dr. habil. Loredana MEREUȚĂ, Prof. univ. dr. Jonggwan PARK și Prof. univ. dr. Yoonkyung PARK, în laboratorul de Biofizică Moleculară și Fizică Medicală (Facultatea de Fizică a UAIC), coordonat de Prof. univ. dr. Tudor LUCHIAN.
Adina-Georgiana CÎMPANU a mai publicat în ACS Applied Materials & Interfaces, în anul 2024, în calitate de coautor, un articol științific intitulat „Controlling DNA Fragments Translocation across Nanopores with the Synergic Use of Site-Directed Mutagenesis, pH-Dependent Charge Tuning, and Electroosmotic Flow”, prin care a demonstrat strategii de manipulare la nivel nanoscopic a moleculelor de ADN, folosind factori biochimici și fizici, cu aplicații în biomedicină.
„Pasiunea pentru Biofizică a început încă din anul I, la licență, când am avut șansa de a intra în laborator și de a vedea experimentele realizate în cadrul acestuia. Câțiva ani mai târziu, am ajuns să fac parte din această echipă de cercetare devotată, care m-a încurajat, ghidat, învățat, și alături de care am reușit să contribui la realizarea celor două articole științifice”, a declarat Adina-Georgiana CÎMPANU.
În prezent, pe lângă activitatea academică, Adina-Georgiana CÎMPANU este implicată și în evenimente de popularizare a științei, precum „Noaptea Cercetătorilor la UAIC” și concursul „Games of Science”, unde este trainer începând din acest an.