Sport

Studiu: cele mai sigure sporturi de practicat după carantină. Ce activități prezintă grad ridicat de infectare cu coronavirus

Publicat: 04 mai 2020

Majoritatea țărilor din Europa se pregătesc să iasă din carantina totală impusă în ultimele săptămâni din cauza pandemiei de COVID-19. Oamenii își vor relua treptat activitățile obișnuite, iar sportul va redeveni parte din viața de zi cu zi.

Un studiu efectuat de Universitatea Politehnică din Torino, înființată încă din 1859, și-a propus să afle ce sporturi sunt cel mai puțin riscante. Cercetarea a fost făcută la cererea Comitetului Olimpic Italian.
Au fost studiate 387 de discipline sportive, atât individuale, cât și de echipă, iar raportul se împarte în patru grupe de risc. De la 0 la 4, unde zero prezintă un grad foarte redus de risc pentru contaminare, în timp ce patru înseamnă unul foarte ridicat.

Documentul, care conține 404 pagini, a ajuns la ministrul Sportului din Italia. Nu a fost încă publicat, dar publicația italiană „Il Fatto Quotidiano” a aflat câteva părți care reies din cercetare. Astfel, tenisul, golful și echitația prezintă risc 0 pentru contractarea virusului, potrivit studiului.

Polo pe apă este catalogat drept cel mai sigur sport

În ceea ce privește sporturile de echipă, polo pe apă este catalogat drept cel mai sigur sport, cu un risc de infectare cotat la 2. Același calificativ l-a primit și voleiul pe plajă. Avantajul la polo este că meciurile se desfășoară în apă clorurată, un mediu în care noul coronavirus se răspândește mai greu.

Fotbalul, mai puțin riscant precum rugby-ul, baschetul sau voleiul. Explicațiile experților
Experții italieni au concluzionat că fotbalul se încadrează în grupa 3 de risc, fiind mai sigur decât alte sporturi de echipă precum rugby-ul, baschetul sau voleiul.

Explicația pentru care voleiul a primit această clasificare este că, deși nu există contact direct între jucători, aceștia sunt față în față pe tot parcursul partidei, întâlnindu-se adesea la fileu.
Documentul italienilor recomandă ca, în cazul sporturilor de echipă, jucătorii să fie testați cu 48 de ore înaintea fiecărui meci. De asemenea, experții care au realizat studiul sfătuiesc tot personalul sportiv aflat pe banca de rezervă să poarte măști.
Totodată, dezinfectarea echipamentelor este foarte importantă în ideea desfășurării evenimentelor sportive fără probleme

Adauga un comentariu