Preşedintele american Donald Trump a promulgat vineri un proiect de lege care alocă 8,3 miliarde de dolari creşterii capacităţii de testare a persoanelor pentru coronavirus şi finanţării altor măsuri necesare limitării extinderii epidemiei care a infectat peste 100.000 de oameni la nivel mondial, transmite Reuters.
Extinderea testelor este considerată esenţială pentru încetinirea ritmului de răspândire a bolii respiratorii în Statele Unite, unde numărul deceselor ajunsese vineri dimineaţă la 14, numărul cazurilor fiind de 230, în 17 state.
La nivel mondial, peste 3.400 de oameni au murit după ce au fost infectaţi cu coronavirusul, majoritatea dintre ei în China.
”Ne descurcăm foarte bine. Este o problemă neprevăzută, a venit de nicăieri, dar ne ocupăm de ea”, a spus preşedintele.
Trump a mai spus că a discutat cu guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, despre o navă de croazieră care nu are permisiunea de a andoca în San Francisco, 35 de persoane aflate la bord având simptome de tip gripal.
Nava are legătură cu două cazuri confirmate de îmbolnăvire provocată de virusul numit COVID-19.
“Îi testăm pe oamenii respectivi”, a spus Trump.
După semnarea proiectul de lege de către Trump, purtătorul său de cuvânt a spus că acesta va merge la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Atlanta.
Deplasarea fusese anulată iniţial pentru că un membru al instituţiei era suspectat că ar avea virusul, dar rezultatul testului acestuia a fost negativ.
Peste 3 miliarde de dolari vor fi alocate pentru cercetarea şi dezvoltarea de vaccinuri, kituri de testare şi tratamente. În prezent nu există vaccinuri sau tratamente aprobate pentru această boală, care a apărut în China şi s-a răspândit în circa 90 de ţări şi teritorii.
Secretarul pentru Sănătate şi Servicii Umane, Alex Azar, prezent la semnarea proiectului de lege, a spus că CDC a trimis deja la laboratoare din întreaga ţară teste suficiente pentru 75.000 de persoane.
Azar a mai arătat că un contractor privat lucrează cu CDC pentru a trimite kituri de testare la spitale şi laboratoare private pentru testarea a 400.000 de oameni.
Vicepreşedintele american Mike Pence, însărcinat de Trump să coordoneze reacţia la epidemie, declarase joi că nu există suficiente kituri de testare pentru a satisface cererea viitoare.
Agravarea crizei a afectat puternic acţiunile. Principalii indici bursieri americani au scăzut joi cu peste 3%, iar vineri cu peste 2%.
Consilierul economic al Casei Albe Larry Kudlow a declarat vineri că administraţia Trump ar putea lua măsuri ţintite pentru stimularea economiei americane, în condiţiile în care epidemia ar putea afecta temporar unele sectoare. Acesta a adăugat că mai întâi sunt necesare mai multe informaţii.
”Suntem îngrijoraţi că persoanele care stau acasă şi-a putea pierde salariile. Suntem îngrijoraţi în privinţa micilor afaceri”, a spus Kudlow.
Virusul s-a extins joi în alte patru state, Colorado, Maryland, Tennessee şi Texas, iar în New York numărul cazurilor a ajuns la 33. Epicentrul epidemiei din SUA este în ţinutul King din statul Washington.
Ca şi în alte ţări, americanii s-au confruntat în această săptămână cu o nouă realitate, în care deseori li s-a cerut să lucreze de acasă, unele şcoli au fost închise, evenimentele cu participare publică mare au fost anulate, iar magazinele au fost golite de produse de toaletă şi apă.
Universitatea Washington a anunţat vineri că toate cursurile vor avea loc online în restul trimestrului de iarnă, pentru a limita îmbolnăvirile.
Google s-a alăturat joi Amazon.com, Facebook şi Microsoft, recomandând angajaţilor din regiunea Seattle să lucreze de acasă, după ce unii au contractat virusul, o măsură care afectează peste 100.000 de persoane din regiune.