Razboi în Ucraina

SUA trimit incă 2,6 miliarde de dolari, ajutor în Ucraina

Publicat: 08 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
SUA trimit incă 26 miliarde de dolari ajutor în Ucraina
Încă un ajutor este trimis de SUA în Ucraina

SUA au aprobat un nou ajutor de aproape 2,6 miliarde de dolari (2,3 miliarde de lire sterline) pentru Ucraina, inclusiv 675 de milioane de dolari în provizii de arme, în timp ce țara se luptă cu invazia Rusiei.

Nu este primul ajutor al SUA care în trecut, de la începutul războiului a mai aprobat alocarea a câtorva miliarde de dolari drept ajutor umanitar şi militar.

SUA trimit miliarde de dolari ajutor în Ucraina

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a anunțat pachetul de miliarde de dolari de la SUA pentru Ucraina, la o întâlnire cu zeci de colegi de miniștri la baza aeriană americană din Ramstein, Germania. Ajutorul militar include obuziere, muniții, vehicule Humvee, ambulanțe blindate și sisteme antitanc.

SUA au promis deja cel puțin 13 miliarde de dolari în ajutor militar pentru Ucraina. Noua finanțare include 2 miliarde de dolari în asistență pe termen lung. Austin a spus că aliații Ucrainei trebuie să se angajeze să sprijine țara atât timp cât este necesar și să fie pregătiți să adapteze tipul de sprijin oferit.

„Înseamnă să facem o mișcare urgentă pentru a inova și a împinge întreaga noastră bază industrială de apărare pentru a oferi Ucrainei instrumentele de care va avea nevoie”, a spus el.

Descriind invazia Rusiei drept un „război de cucerire ilegal, imperial” , el a spus: „Acum vedem succesul demonstrabil al eforturilor noastre comune pe câmpul de luptă”.

Miercuri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că armata țării sale a desfășurat recent atacuri cu succes împotriva forțelor ruse care controlează zone mari ale Ucrainei în sud și est – și au reluat așezări în apropierea orașului de nord-est Harkov.

400 de milioane de dolari, ajutor al SUA către Ucraina în iulie

Ultimul ajutor pe care SUA l-au acordat în Ucraina a fost în valoare de 400 de milioane de dolari și a fost acordat în iulie. Lotul de ajutor a inclus de asemenea 1.000 de obuze de 155 mm pentru piese de artilerie furnizate de aliaţii occidentali ai Kievului. Aceste obuze sunt „mai eficiente”, căci sunt mai precise şi au o rază de acţiune mai importantă decât cele furnizate de până acum, a precizat responsabilul de la Pentagon.

El nu a confirmat dacă aceste muniţii sunt obuze teleghidate Excalibur, care pot parcurge peste 40 km înainte de a-şi atinge ţinta cu precizie, de fabricaţie americană şi deja livrate de Canada Ucrainei.

De la invazia din 24 februarie, ONU a înregistrat cel puțin 5.718 morți de civili, cu 8.199 răniți , iar peste șapte milioane de ucraineni au fost înregistrați ca refugiați în toată Europa. Un număr necunoscut de combatanți au fost uciși sau răniți.  Rusia spune că se luptă cu neonaziştii în Ucraina – o afirmaţie respinsă pe scară largă – şi că este ameninţată de relaţiile puternice ale alianţei NATO cu Ucraina.  Președintele rus Vladimir Putin a negat miercuri reversurile, spunând: „Nu am pierdut nimic și nu vom pierde nimic”. Așadar, acest ajutor de miliarde de dolari trimis de SUA către Ucraina pare mai degrabă să adâncească războiul, nicidecum să îl oprească. Dacă situația continută, alte zeci de mii de oameni vor muri în perioada urmăoare.

 

Adauga un comentariu