Razboi în Ucraina

SUA vor furniza Ucrainei muniţii ce conţin uraniu sărăcit, eficiente împotriva tancurilor şi vehiculelor blindate

Publicat: 06 sept. 2023
_____ Vizualizări 2 Comentarii
SUA vor furniza Ucrainei muniţii ce conţin uraniu sărăcit eficiente împotriva tancurilor şi vehiculelor blindate
SUA vor furniza Ucrainei muniţii ce conţin uraniu sărăcit, eficiente împotriva tancurilor şi vehiculelor blindate

SUA vor furniza Ucrainei muniţii ce conţin uraniu sărăcit, eficiente împotriva tancurilor şi vehiculelor blindate, a anunţat miercuri Pentagonul, informează AFP, citată de Agerpres.

Muniţiile de 120 mm sunt destinate tancurilor de luptă americane Abrams, promise Kievului în cadrul unei noi tranşe de ajutor militar, în valoare de 175 de milioane de dolari, a precizat Pentagonul într-un comunicat.

SUA au promis în total aproape 43 de miliarde de dolari ajutor militar pentru Kiev

SUA, care conduc o coaliţie internaţională în sprijinul Ucrainei, au promis în total aproape 43 de miliarde de dolari ajutor militar pentru Kiev, de la declanşarea conflictului, în februarie 2022.

Marea Britanie a trimis deja muniţie cu uraniu sărăcit în Ucraina, la începutul acestui an, stârnind critici din partea Moscovei, care a apreciat că acest pas constituie o „agravare serioasă” a conflictului.

Acest anunţ al Pentagonului intervine în timp ce armata ucraineană desfăşoară o contraofensivă împotriva Rusiei. Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, aflat miercuri în vizită la Kiev, a apreciat că această contraofensivă înregistrează progrese „foarte încurajatoare”.

Uraniul sărăcit este un produs secundar al procesului de îmbogăţire a uraniului, fiind cu circa 60% mai puţin radioactiv decât uraniul natural.

Utilizarea acestui tip de muniţie nu este interzisă de legislaţia internaţională. Multe armate – în special cea americană şi cea rusă – au în dotare astfel de obuze, care au fost folosite de SUA în ambele războaie din Golf – în 1991 şi 2003 – şi în fosta Iugoslavie în deceniul 1990.

Pentagonul a recunoscut că a recurs la obuze cu uraniu sărăcit de două ori, în 2015, în operaţiuni din Siria împotriva grupării Statul Islamic.

Antony Blinken consideră că progresul contraofensiv al Ucrainei este încurajator

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că SUA este „hotărâtă să continue să meargă cot la cot” cu Ucraina când s-a întâlnit miercuri cu președintele Zelenski la Kiev, deoarece a numit progresul Ucrainei în contraofensivă „foarte, foarte încurajator”.

„Președintele Biden mi-a cerut să vin, să reafirm ferm sprijinul nostru. Pentru a ne asigura că maximizăm eforturile pe care le depunem și pe care alte țări le fac, pentru provocarea imediată a contraofensivei, precum și eforturile pe termen mai lung de a ajuta Ucraina să construiască o forță a viitorului care poate descuraja și apăra împotriva oricărei agresiuni viitoare”, a spus Blinken.

Blinken a spus că așteaptă cu nerăbdare să obțină o evaluare de la Zelenski după vizita sa în primele linii ale conflictului.

„Știu că ai fost doar în primele linii și suntem cu toții gata să auzim evaluarea ta. Dar cu siguranță, vedem progresul important care s-a făcut acum în contraofensivă și este foarte, foarte încurajator”, a spus Blinken.

Un „mesaj mare de sprijin” pentru Ucraina când oficialii americani merg în vizită

Zelenski a spus că este întotdeauna un „mesaj mare de sprijin” pentru Ucraina când oficialii americani merg în vizită, menționând că aceasta este o „perioadă grea” pentru ucraineni.

Președintele ucrainean și-a exprimat recunoștința președintelui Joe Biden și Congresului pentru că au arătat „mare unitate” într-un mod bipartizan când vine vorba de Ucraina.

„Când vorbiți despre Ucraina, sunteți mereu împreună, vă mulțumesc mult”, a spus Zelenski. „Suntem fericiți că putem conta pe tine.”

Zelenski a spus că sprijinul financiar al SUA pentru bugetul Ucrainei este „esențial” și a menționat că urmează o iarnă dificilă.

„Suntem fericiți că nu suntem singuri în această iarnă”, a spus Zelensky.

Comentarii
Adauga un comentariu