Joi, 23 ianuarie 2020, începând cu ora 15.00 în lumina reflectoarelor Studioului BZI LIVE este invitat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu – prorector Relaţii Internaţionale şi Imagine Universitară în cadrul Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași. Succes, șansa, reuşita, implicare și profesionalism! Despre un fenomen special pentru tineri, un record național alături de profesorul Lungu care vine cu informații și exemple remarcabile, pentru noua generație din România, doar în Platoul BZI LIVE. În prim-planul dialogului se va afla experienta programelor Erasmus pentru studenți și profesori, rolul acestora, realităţi academice și importanta internaţionalizării pentru Politehnica ieșeană.
„Promovarea internaţională a Universităţii Tehnice, element strategic al actualei conduceri”
Având în vedere toate acestea, prorectorul Lungu arata ca promovarea internaţională a TUIASI este un element strategi al dezvoltării instituţionale pentru actuala conducere a unităţii de învăţământ superior. „Ceea ce am realizat, de aproape patru ani, este o continuare a ceea ce a demarat vechea conducere. Consider că este esenţial, şi asta este viziunea actualei conduceri manageriale a Universităţii noastre, să ne prezentăm oferta educaţionala în cât mai multe ţări şi la importante târguri de gen. Dincolo de componenta serviciilor academice oferite viitorilor tineri din străinătate, este esenţial dialogul cu părinţii acestora sau cu diverse instituţii sau companii. Apoi, totul ţine şi de siguranţă pe care o poate avea viitorul student în ţara unde pleacă şi, din acest punct de vedere, Iaşul are un foarte mare atuu. De asemenea, el intră în contact cu o altă cultură, civilizaţie şi trebuie să-i fie respectate toate acestea şi să fie integrat în ritmul şi felul nostru de a fi. Noi am dezvoltat foarte mult programe de studiu în Limba engleză deoarece aceasta este esenţială în transmiterea informaţiilor şcolare. Şi oferirea unor posibilităţi de a învăţa practic anumite lucruri pe specializarea urmată reprezintă un aspect care nu trebuie neglijat”, a reliefat universitarul politehnist.
„Este esenţial pentru un student să aibă parte de o experienţă educaţională în străinătate”
În completare, şi asta în calitate de coordonator al programelor Erasmus, prorectorul scoate în prim-plan faptul că pentru studenţii ieşeni este relevant să aibă parte de o experienţă a studiilor în străinătate şi chiar pentru a avea un job. „Da, şi pot spune multe aici, cred că în actuala societate este foarte important pentru un student să aibă parte de o experienţă a studiilor în străinătate. Şi să fii pregătit pentru a munci peste hotare contribuie foarte mult la dezvoltarea unui individ. Desigur, şi am constatat acest lucru, mulţi care aleg să plece peste hotare nu vor asta definitiv ci doar pentru o perioadă, după care aleg să se întoarcă în ţara”, a completat cadrul didactic.
Finanțare record pentru Universitatea Tehnică
Gheorghe Asachi în cazul proiectelor de tip Erasmus+ cu țări europene și din afara UE
Remarcabil este ca, Universitatea Tehnică din Iași a contabilizat în ultimul an cea mai mare sumă atrasă vreodată pe proiecte de tip Erasmus+ cu țări europene și din afara Uniunii Europene, un total de aproximativ 1,3 milioane de euro, și cel mai mare număr de mobilități de când desfășoară astfel de programe de schimburi academice sau de practică. Nu doar numărul mobilităților a crescut, ci și numărul acordurilor valabile semnate cu diverse universități. Astfel, dacă la nivelul anului 2018 erau 486 acorduri cu universități din țări europene, în 2019 numărul lor a ajuns la 520, în ceea ce privește spațiul non-UE, acordurile au crescut și mai puternic, de la 80 la 132.
„Programele de tip Erasmus+ reprezintă unele dintre cele mai dinamice domenii de activitate ale universității noastre”
„Programele de tip Erasmus+ reprezintă unele dintre cele mai dinamice domenii de activitate ale universității noastre. Numărul colaborărilor, al participanților și, implicit, sumele alocate au crescut de la un an la altul. Din anii 2017-2018 aceste activități au evoluat continuu, fapt care se datorează și prezenței Politehnicii ieșene la diferite evenimente educaționale internaționale. De fapt, în cadrul acestora s-au consolidat colaborările care au condus la încheierea acordurilor Erasmus cu țările non-UE, un segment care devine tot mai important”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității.
Experienţe academice în zeci de tari
Reprezentanții universității, de la Prorectoratul responsabil cu relațiile internaționale, spun că se remarcă și faptul că TUIASI a devenit o instituție de învățământ superior căutată la nivel internațional pentru a fi încheiate astfel de parteneriate. Dincolo de faptul că grantul obținut pentru colaborări cu țări din afara UE a crescut și reprezintă în momentul de față al patrulea ca valoare din țară, din 52 de universități implicate în program, s-au intensificat și solicitările de parteneriate venite din exterior. „Creșterea mare la nivel non-european arată un apetit de colaborare vizibil. Acum patru ani, când am început pentru prima dată programul, noi căutam partenerii, dar de cele mai multe ori în ultimii doi ani am început noi să fim căutați ca parteneri. A crescut și numărul celor care vin în universitate, atât profesori, cât și studenți”, declara prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu relațiile internaționale la TUIASI
Din Africa de Sud până în Canada
Momentan, în ceea ce privește colaborări cu state din afara Uniunii Europene, TUIASI are 132 de parteneriate cu universități din 31 țări: Africa de Sud, Albania, Algeria, Azerbaidjan, Bhutan, Brazilia, Chile, China, Canada, Capul Verde, Egipt, Georgia, India, Indonezia, Iordania, Israel, Kazahstan, Japonia, Malaiezia, Madagascar, Maldive, Măroc, Mexic, Peru, Republica Dominicană, Republica Moldova, SUA, Thailanda, Tunisia, Ucraina și Vietnam.
Oportunitate de practică
Acordurile, atât cu țări UE, cât și cele cu țări non-UE, au și componente de schimb academic, dar și componente de practică, iar studenții adesea aleg să rămână și un an de zile cu o bursă, jumătate petrecută la universitate și jumătate în industrie, la un partener din domeniu. Reprezentanții universității spun că situația studenților care-și extind stagiul Erasmus de la un semestru la un an de zile se regăsește și în rândul celor care vin la Iași să studieze la TUIASI.
Din ce în ce mai mulți tineri străini aleg Universitatea Tehnică din Iaşi
„Avem studenți care-și extind stagiul Erasmus de la un semestru la un an de zile, când îl numărăm pe hârtie e tot unul singur. În proporție de 60 la sută, cei care vin în primul semestru stau și în semestrul al doilea, o proporție similară fiind și în zona de «outgoing», în special pe programele de practică. Am avut o creștere semnificativă în ultimul an și la formarea profesorilor și a personalului administrativ, am și cerut în ultimii doi ani suplimentare de fonduri, care a fost acceptată, pentru ca mai mulți profesori să plece la evenimentele organizate în cadrul Internaţional Staff Week”, a completat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu.
Implicaţii umane și sociale
Aceasta a punctat că există și o componentă umană și socială foarte importantă a acestui program. Din chestionarele completate de studenți când se întorc înapoi la TUIASI reiese faptul că aceștia, deși se temeau să facă o deplasare, mai ales în zonele din afara UE, au aflat că pot fi independenți, că pot face față fără să le fie frică și că au descoperit alte valențe ale comportamentului lor în contexte diferite.
Toți cei care doresc să adreseze întrebări o pot face la rubrica de comentarii, accesând www.bzi.ro sau în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi.