Admiterea de succes din vară, când s-au înregistrat cele mai bune rezultate din ultimii 20 de ani, se reflectă și în cifrele pe care Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași le scoate la concurs în toamnă: au rămas doar 178 de locuri la buget, 394 la taxă și 145 pentru candidații români de pretutindeni.
Absolvenții de liceu se pot înscrie pentru aceste locuri la sesiunea de toamnă, între 2 și 13 septembrie. Mai mult decât atât, Politehnica ieșeană a solicitat din partea Ministerului Educației suplimentarea locurilor bugetate la programele de licență și a primit 44 de locuri, cifră integrată deja în cele 178 propuse candidaților.
Succesul din vară de la admitere, confirmat de cifrele din toamnă: patru facultăți nu mai au locuri disponibile, iar Ministerul Educației a aprobat suplimentarea de locuri bugetate pentru TUIASI
Interesul studenților pentru a-și confirma locul s-a văzut imediat după primele rezultate preliminare afișate în urma admiterii din vară: peste 1.000 au venit să își depună actele în original în prima zi deschisă confirmărilor, deși era duminică. În total, din toamnă vor învăța la TUIASI 3.002 boboci doar după sesiunea de vară, fiind ocupate 2.266 de locuri la buget și 736 de locuri la taxă.
Pentru prima dată în istoria recentă, vor fi patru facultăți care nu vor organiza concurs de admitere în toamnă: Facultatea de Automatică și Calculatoare, Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”, Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației și Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată.
„Deplasarea tot mai evidentă a zonei de interes a mediului economic către producția efectivă de bunuri, de la clădiri la mașini, de la componente electronice la produse chimice etc., cu tot ceea ce presupune atragerea specialiștilor către aceste sectoare și motivarea lor, a generat efectul unei atractivități din ce în ce mai sporite a domeniilor tehnice în rândul tinerilor. Acesta este motivul pentru care numărul candidaților la TUIASI a crescut constant, iar în 2024 a atins recordul ultimilor 20 de ani. Similar ultimilor ani, în aceste condiții am solicitat Ministerului Educației suplimentarea numărului de locuri alocat universității noastre, cerere care a fost aprobată”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul universității.
Un alt record stabilit în 2024 vizează numărul mare de locuri la taxă ocupate după sesiunea de vară. Sunt 736 de tineri care au acceptat să plătească taxa de studiu și să concureze, din semestrul următor, cu colegii lor, pentru ocuparea unui loc la buget. Cadrele didactice ale universității speră ca această competiție să crească și nivelul tinerilor care au ales să devină ingineri sau arhitecți la Politehnica ieșeană.
„A fost o sesiune de admitere cu rezultate foarte bune: nu doar că am ocupat aproape în întregime locurile de la buget, dar sunt și aproape 750 de candidați care au ales să studieze pe locurile cu taxă. Acest lucru ne arată că interesul absolvenților de liceu în domeniile de studiu ale Politehnicii ieșene nu a fost doar unul trecător, nu vorbim doar de o opțiune dintr-un set mai mare. Tinerii sunt deciși să devină ingineri sau arhitecți și să lupte pentru un loc finanțat de stat în anii care urmează. Asta nu poate decât să ne bucure și vom încerca să fim alături de ei la fiecare pas”, a declarat prof. univ. dr. ing. Marinel Temneanu, prorector responsabil cu activitatea didactică la TUIASI.
Pentru sesiunea de master din toamnă au mai rămas disponibile doar 260 de locuri la buget, 723 la taxă și 37 pentru candidații români de pretutindeni. Și la doctorat a fost o primă sesiune, din iulie, care a depășit toate așteptările. Cu noul format din acest an, universitatea a pregătit 122 de locuri bugetate, iar 77 s-au ocupat în prima sesiune. 20 de candidați au ales să urmeze studiile doctorale pe locuri la taxă, iar pentru sesiunea de toamnă au mai rămas disponibile doar 45 de locuri la buget.
Prof. univ. dr. ing. Alexandru Sălceanu, directorul Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat (CSUD), a spus că și calitatea candidaților a fost una foarte ridicată: primii 20 admiși la buget au intrat cu media 10.
„Au fost rezultate foarte bune, sigur se vor ocupa în această toamnă și locurile rămase la buget, care sunt destinate în primul rând celor care au finalizat și susținut disertația dincolo de data limită pentru înscrierea la sesiunea de admitere pentru doctorat din iulie. La taxă, numărul de locuri disponibile este decis de Senat, deci dacă vom vedea o cerere ridicată, sigur se vor găsi cele mai bune soluții. Au fost foarte mulți candidați care au avut media ponderată 10: media între finalizarea studiului și rezultatele la interviul de admitere – vorbim de candidați excepționali”, a completat prof. univ. dr. ing. Alexandru Sălceanu.
Admiterea din toamnă se va face în aceleași condiții ca cea din vară, cu un singur dosar și o singură taxă candidații vor putea alege oricâte specializări doresc de la trei facultăți ale universității. Înscrierile, rezultatele și orice alte informații despre admitere vor putea fi găsite în timp real pe platforma dezvoltată de universitate la www.admitere.tuiasi.ro.