International

Suedia are, pentru prima dată în istorie, un ministru trasgender

Publicat: 30 nov. 2021
Lina Axelsson Kihlblom
Lina Axelsson Kihlblom

Noul prim-ministru al Suediei, Magdalena Andersson, a numit-o pe Lina Axelsson Kihlblom ministru al Școlilor în cabinetul său. Axelsson Kihlblom a devenit, marți, prima persoană transgender care a devenit ministru al Guvernului în țara nordică, informează Thelocal.se. Lina Axelsson a fost bărbat și în perioada anilor ’90 a devenit femeie.

Fosta directore de școală și avocat, în vârstă de 51 de ani, a fost adăugată la guvernul social-democrat condus de Andersson, care a devenit și prima femeie care a ocupat postul de prim-ministru.

În cartea ei din 2015 „Vrei să mă iubești acum?”, Axelsson Kihlblom a descris cum a crescut ca o fată în corpul unui băiat și tranziția ei fizică la corpul unei femei, care a fost finalizată la 25 de ani.

„Oamenii trans au existat dintotdeauna, vor exista mereu și nu ne mai simțim rușine. Suntem noua normalitate”, a scris ea într-un articol publicat în 2018 de radiodifuzorul public SVT.

Divorțată și mamă a doi copii adoptați, portofoliul ei guvernamental acoperă școlile primare și gimnaziale, în timp ce ministrul Educației Anna Ekström se va ocupa de învățământul superior.

În octombrie 2020, o deputată a Parlamentului European, Petra De Sutter, a fost numită viceprim-ministru al Belgiei și a devenit primul ministru transgender din Europa. Audrey Tang din Taiwan este considerată a fi devenit primul ministru deschis transsexual din lume în 2016.

Magdalena Andersson, prima femeie aleasă premier în Suedia, a demisionat la câteva ore după numire

Lidera social-democraţilor suedezi, Magdalena Andersson, aleasă miercuri premier de parlamentul ţării, a fost constrânsă să demisioneze după mai puţin de opt ore, din cauza respingerii bugetului pe care l-a propus şi a plecării aliaţilor săi ecologişti din guvern, relatează AFP, dpa şi Reuters.

‘Există o regulă constituţională potrivit căreia un guvern de coaliţie demisionează atunci când un partid îl părăseşte. Nu doresc să conduc un guvern a cărui legitimitate este pusă la îndoială’, a declarat Magdalena Andersson într-o conferinţă de presă, spunând că speră că va fi realeasă printr-un vot ulterior.

‘I-am cerut preşedintelui parlamentului să mă elibereze de responsabilităţile de prim-ministru. Sunt pregătită să fiu premier într-un guvern monocolor social-democrat’, a indicat ea.

Verzii au decis să iasă din coaliţie după ce parlamentul a respins proiectul de buget al guvernului în favoarea celui alternativ înaintat de trei partide de dreapta din opoziţie, potrivit Agerpres.ro.

Aceasta este prima dată când legislativul de la Stockholm a aprobat un buget negociat ‘cu un partid de extremă dreapta’, a declarat Per Bolund, unul din cei doi lideri ai Verzilor, referindu-se la partidul Democraţii Suediei.

Magdalena Andersson devenise miercuri prima femeie aleasă să conducă un guvern în Suedia, dar mandatul său s-a dovedit mai scurt decât al oricărui predecesor.

Preşedintele parlamentului urmează să decidă următorul pas în procesul de formare a unui nou guvern.

Adauga un comentariu