International

Suedia va demara o anchetă în privința modului în care statul a gestionat pandemia

Publicat: 02 iun. 2020
Italy, Ponte San Pietro (Bergamo) - March 18, 2020.Coronavirus Covid 19 emergency .The sports gym of Ponte San Pietro Hospital in the Province of Bergamo used as a mortuary..Ponte San Pietro in the Province of Bergamo is the area where the highest number of infection of COVID19 Coronavirus were recorded, Image: 507487043, License: Rights-managed, Restrictions: * France, Germany and Italy Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Cozzoli/Fotogramma/Ropi / Zuma Press / Profimedia

Suedia va demara o anchetă, până în vară, în privința modului în care statul a gestionat pandemia, a declarat luni premierul Stefan Löfven, în cadrul unui interviu acordat pentru un cotidian suedez, anunță rador.ro.

Afirmația a fost făcută pe fondul criticilor legate de decesele din căminele de îngrijiri și din cauza nivelului mic al testărilor. Löfven, a cărui formațiune social-democrată se aflată la conducerea coaliției, alături de Verzi, însă depinde și de susținerea a două partide de centru-dreapta, a declarat anterior că va fi desemnată o comisie de anchetă deîndată ce această criză se va sfârși, însă este supus presiunilor pentru a demara mai devreme această anchetă.

„Trebuie să avem o abordare cuprinzătoare, pentru a vedea cum s-a acționat la nivel național, regional și local. Vom lua o decizie pentru o comisie înainte de vară”, a declarat Löfven pentru cotidianul suedez Aftonbladet. Suedia a avut o abordare mai liberală în combaterea virusului, față de vecinii săi, și a menținut deschise majoritatea școlilor, restaurantelor și afacerilor, bazându-se pe măsuri voluntare bazate pe o bună igienă și pe distanțarea socială, pentru a contracara epidemia.

Peste patru mii de oameni din Suedia, aproape jumătate dintre ei aflați în centre de îngrijire, au murit în timpul pandemiei, o rată per capita mult mai mare decât în alte țări nordice, unde s-au impus restricții mai severe. Deși rata de mortalitate pe durata epidemiei a fost mai mică decât cea din alte state care au optat pentru măsuri stricte de carantină, precum Italia și Marea Britanie, Suedia a înregistrat cel mai mare număr de decese COVID-19 din Europa, raportat la numărul populației, până în luna mai.

Și nivelul de testare a fost foarte redus față de restul țărilor nordice, atingând doar o treime din obiectivul anunțat de Guvern, respectiv de 100.000 de teste săptămânal, ceea ce a atras critici din partea partidelor de opoziție, atât de dreapta, cât și de stânga.

Adauga un comentariu