Actualitate

Suma colosală cheltuită pentru ca președintele Klaus Iohannis să meargă în SUA, cu avionul privat

Publicat: 07 mai 2024
_____ Vizualizări 8 Comentarii
Suma colosală cheltuită pentru ca președintele Klaus Iohannis să meargă în SUA cu avionul privat
Administrația Prezidențială a atribuit TAROM și altor trei companii private un contract în valoare maximă de 8,5 milioane de lei, fără TVA

Administrația Prezidențială a atribuit TAROM și altor trei companii private un contract în valoare maximă de 8,5 milioane de lei, fără TVA, pentru plata călătoriilor cu avionul ale Președintelui și staff-ului acestuia, conform anunțului publicat pe SEAP.

Contractul acoperă o perioadă de 48 de luni de zile și este valabil „pentru servicii de transport aerian de călători în țară și în străinătate”.

Călătoriile vor putea fi efectuate „la clasa economic, business, cu weekend și fără weekend, cu bagaj de cală sau altele, după caz”.

Estimarea maximă este că din suma de 8,5 milioane lei se vor emite până la 2.000 de bilete de avion. Firmele care au câștigat sunt: Compania Nationala de Transporturi Aeriene Romane TAROM, OLIMPIC INTERNATIONAL TURISM, TRAVEL TIME D&R S.R.L, TRANSILVANIA HOLIDAY TRAVELS S.R.L.

Lux trecut la secret

Călătoriile cu avionul ale președintelui Klaus Iohannis au intrat în vizorul opiniei publice după refuzul Administrației Prezidențiale de a transmite presei costurile zborurilor. Cotroceniul susține că subiectul reprezintă un subiect clasificat. Iohannis a făcut în ultimul an o serie de deplasări oficiale „exotice” în care a fost surprins în aeronave luxoase.

Iohannis a fost întrebat de jurnaliștii români, în aprilie, de ce a folosit din nou un avion privat de lux, care beneficiază inclusiv de duș, într-o vizită oficială pentru a ajunge în Coreea de Sud, având în vedere că restul delegației române a mers cu un zbor de linie.

„Nu știu cum definiți un avion de lux. Eu am venit cu o aeronavă mică”, a spus șeful statului, conform Digi24.

Potrivit Boarding Pass, Iohannis a decolat din Sibiu cu avionul privat de lux cu care a mers în Emiratele Arabe și turneul din Africa, un Gulfstream G550 închiriat de la Global Jet.

Klaus Iohannis a plecat în SUA

Klaus Iohannis a plecat în SUA, pentru a primi, într-o gală organizată miercuri pentru a primi premiul pentru Distinguished Leadership 2024, denumite de mass-media „Oscarurile de la Washington”. Președintele României este una dintre cele trei personalități care vor fi onorate de renumitul think tank american Atlantic Council cu această distincție.

Organizația americană îl premiază pe șeful statului român cu premiul Distinguished International Leadership Award „pentru cariera sa remarcabilă, conducerea exemplară a României și rolul său de conducere transatlantică și europeană”, se arată în informarea Atlantic Council.

Premiile sunt acordate în cadrul unei cine „pline de stele”, la Waldorf Astoria din Washington D.C., pe 8 mai.

Atlantic Council este un think tank american în domeniul afacerilor internaționale, fondat în 1961. Gestionează șaisprezece centre regionale și programe funcționale legate de securitatea internațională și prosperitatea economică globală. Are sediul în Washington, D.C și este membru al Asociației Tratatului Atlanticului (ATA), o organizație ce reunește lideri politici, cadre universitare, oficiali militari și diplomați pentru a sprijini NATO, for pentru conducerea căruia Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura.

Șeful statului zboară special pentru această ocazie peste Oceanul Atlantic cu același avion de lux cu care a fost și în Africa și în Coreea de Sud, potrivit Antena 3 CNN.

„E vorba de o organizație nonguvernamentală care acordă niște premii, e drept, foarte prestigioasă, Consiliul Nord Atalntic se numește. Și la noi se face așa ceva, un ziar acordă premii, un ziar care nu e bine cunoscut. Pur și simplu e o excursie a domnului Klaus Iohannis la Washington, atâta tot, cu avionul cu piscină. Sigur că putea să meargă ambasadorul României la Washington ca să ridice premiul, ca să salveze niște bani de la buget în situația de față. Dar președintele vrea să facă după Paștele Ortodox și o excursie, și chiar o face”, a spus în direct la Antena 3 CNN, Bogdan Chiriac, analist politic.

Anul trecut, Administrația Prezidențială a cheltuit 8 milioane de euro pe deplasări în Belgia, Marea Britanie, Japonia, Emiratele Arabe Unite, Chile, Brazilia, Argentina și Statele Unite, plus turneul de 10 zile în Africa, potrivit Digi24.

Întrebat de un reporter de ce cheltuie atâția bani pe deplasări în condițiile în care „economia României șchioapătă”, președintele a răspuns că economia României nu șchioapătă, ci crește. „Nu cred că putem să facem o legătură între acestea două. Nu știu cum definiți un avion de lux. Eu am venit cu o aeronavă mică”, a spus Klaus Iohannis.

„Aeronavă mică” a costat 62 milioane de dolari.

Comentarii
  • Tradatorii si pupatorii in kur la toti sefii cei ,,foarte mari,, totdeauna sun premiati. Cei care au merite daca nu sunt pupa kur de sefi sunt dati deoparte. Pupati-va in kur sefii facand rau celorlati si seful va premiaza. Succes ,votati Pnl dictatura comunista a lui iohanis ,votati Psd aceeasi dictatura comunista a lui iohanis si colacu.

  • Premiat pentru rolul său de „lider transatlantic și european”……pentru ca a pus tara la dispozitia americanilor pentru razboi. Vanzator de tara…..asta nu trebuie iertat.

  • Da. Era patriot daca se ducea in vizita la Moscova pentru pacea Romaniei nu in america pentru razboiul romaniei

  • ,,m- ai criticati „? a- ti tacea ” ? !!!Da. Da. Iohanis era patriot daca se ducea in vizita la Moscova pentru pacea Romaniei nu in america pentru razboiul Romaniei.

Adauga un comentariu