National

Surse: Coaliția a analizat suprataxarea profiturilor companiilor din energie

Publicat: 16 aug. 2022
Membrii coaliției
Coaliția a analizat suprataxarea profiturilor companiilor din energie

Liderii coaliției de guvernare au discutat, marți, despre variante de supraimpozitare a companiilor din energie, au declarat surse guvernamentale pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

Președintele ANRE, Dumitru Chiriță, a propus suprataxarea cu 10% a oricărui profit mai mare de 10% pe tot lanțul de producție a energiei electrice, potrivit surselor citate, măsură cu care liberalii sunt de acord în principiu.

Compensarea facturilor la energie va continua să fie aplicată

Un membru din Comitetul de Reglementare ANRE, Iulian Iancu, a propus o măsură complementară de taxare de 100% pentru profitul care depășește 300%, măsură susținută parțial de PSD.

Este de așteptat ca săptămâna viitoare coaliția să ia o decizie finală. În timp ce liberalii ar dori măsuri pentru un an de zile, PSD vrea o reglementare care să se întindă pe o perioadă mai îndelungată, au mai relatat sursele citate.

Compensarea facturilor la energie va continua să fie aplicată. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că „prioritatea unu la toată lumea în acest moment este să găsim soluţiile cele mai bune pentru preţurile la energie”.

El a adăugat că trebuie găsită o soluţie pentru a opri „specula” de pe piaţa energiei, iar Ministerul Energiei trebuie să vină cu nişte propuneri şi în privinţa energiei verzi, unde statul român emite nişte certificate, iar energia verde produsă în România este exportată.

Ciolacu a menţionat că măsurile privind zona de energie trebuie adoptate de Guvern până pe 1 septembrie.

Marcel Ciolacu, despre compensarea prețului la combustibil

Într-o intervenție în spaţiul public, Marcel Ciolacu susține că măsura de compensare a prețului la combustibil nu mai este de actualitate și că Guvernul pregătește un nou pachet de măsuri care să sprijine populația. Liderul PSD consideră că actuala compensare nu mai este oportună. A fost o măsură pe care a luat-o Guvernul, într-un moment nu neapărat de de scumpiri foarte mari, dar de emoţie. În acest moment s-a intrat într-o zonă predictibila şi eu nu cred că mai este oportună”, a spus Marcel Ciolacu.

În aceeași declarație, social democratul a arătat că Guvernul va oferi noi compensații după ce va fi calculată puterea de cumpărare a cetăţenilor. Acesta dă asigurări că prețurile la combustibil s-au reglat și că inflația s-a stopat, și chiar a scăzut:

„Categoric, vor trebui luate şi alte măsuri. Iarăşi este o emoţie, fiindcă totuşi mâncăm din producţia din primăvara, dar o să se regleze”, a spus Ciolacu, făcând referire la faptul că seceta a dus la scumpirea produselor alimentare.
Adauga un comentariu