Prima pagină » National » Surse politice: Acord în coaliție pe prețurile la energie, după o ședință care a durat patru ore
Surse politice: Acord în coaliție pe prețurile la energie, după o ședință care a durat patru ore

Surse politice: Acord în coaliție pe prețurile la energie, după o ședință care a durat patru ore

09 nov. 2022, 19:39,
BZI.ro, în National

Coaliţia de guvernare a avut o ședință pentru a se pune de acord asupra soluţiilor la preţurile la energie şi a procentului de majorare a pensiilor.

Pe de altă parte, în Camera Deputaţilor a fost adoptată marţi legea privind decarbonizarea sectorului energetic. După dezbateri aprinse, toate amendamentele opoziţiei au fost respinse.

Acord privind plafonarea și compensarea preţurilor la energie electrică

USR şi AUR au acuzat puterea că în plină criză economică închide mainele şi termocentralele fără să pună în loc alte capabilităţi. Reprezentanţii coaliţiei majoritare spun însă că este importantă atragerea banilor din PNRR, asigurarea prelungirii închiderii minelor şi înlocuirea lor cu energie verde.

Şi tot marţi, deputaţii au adoptat proiectul privind vânzarea către Nuclearelectrica a stocului istoric de concentrat de uraniu. Ambele proiecte legislative vor fi transmise preşedintelui României pentru promulgare

Liderii Coaliţiei au decis, miercuri, cum va arăta prețul plafonat la energie și viitorul pieței de energie în 2023. Potrivit surselor HotNews.ro PSD, PNL și UDMR au căzut de acord să mențină plafoanele pentru energia electrică și în 2023 și să reglementeze piața printr-o nouă ordonanță de urgență.

Prețurile ar urma să fie următoarele

Pentru consumatori casnici:

0,68 lei/kWh pentru un consum lunar sub pragul de 100 kWh
0,80 lei/kWh pentru un consum lunar între 100 kWh și 255 kWh
1,3 lei/kWh pentru un consum lunar de peste 255 kWh
Pentru IMM-uri: 1 leu/kWh

Pentru marea industrie: 1,3 lei/kWh

Instituții publice, producători de medicamente, lăcașuri de cult: 1 leu/kWh

Liderii Coaliției au decis ca din 2023 piața de energie să fie reglementată în proporție de 80%

Totodată, liderii Coaliției au decis ca din 2023 piața de energie să fie reglementată în proporție de 80%, susțin sursele HotNews.ro. Guvernul urmează să emită o nouă ordonanță de urgență în acest sens cu aplicare de la 1 ianuarie 2023.

Potrivit surselor citate, la discuție a fost înaintată propunerea de reglementare a prețului, cu care furnizorii și distribuitorii ar fi de acord. Și liberalii, care până acum s-au opus reglementării, ar fi dispuși să susțină această măsură pentru o perioadă limitată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *