Local

Suspiciuni de fraudă la alegerile de la UMF? Mai multe cadre didactice de la Medicină Generală intenționează să conteste rezultatele votului

Publicat: 20 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Suspiciuni de fraudă la alegerile de la UMF Mai multe cadre didactice de la Medicină Generală intenționează să conteste rezultatele votului

Discuții aprinse astăzi dimineață, pe holurile Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”, din Iași. Mai multe cadre didactice contestă rezultatul alegerilor din 16 ianuarie 2020. Profesorii și-au ales rectorul, reprezentanții în Senatul UMF, Consiliul facultăților și fiecare departament în parte. Urmează că după validarea alegerilor să fie aleși prorectorii, decanii și președintele Senatului.

Nu se explică diferența

Nimeni nu contestă modalitatea de vot, care este aceeași de peste 10 ani, dar sunt suspiciuni legate de rezultatele alegerilor de la Senat și consiliul facultăților. Unele cadre didactice de la Medicină Generală își ridică niște semne de întrebare legate de diferențele existente între numărul total al voturilor validate la Senat și numărul total al voturilor de la Consiliul facultății. De precizat că, profesorii de la Medicină au votat și pentru reprezentanții lor în Senat și pentru Consiliul facultății. Au existat cazuri în care la Senat au votat 500 de cadre didactice, iar la Consiliul Facultăților au fost doar 488 buletine scanate, la un departament. Să presupunem că au fost profesori care au vrut să-și anuleze votul sau votul lor nu a fost validat de Comisia Electorală pentru că a avut erori. Chiar și așa însă, aceste buletine ar fi trebuit scanate și astfel nu se explică diferența dintre numărul votanților de la Senat și numărul votanților de la Consiliul Facultății de Medicină Generală. La un alt departament sunt 501 buletine scanate pentru Senat și 489 buletine scanate pentru Consiliul facultății. Situația este acceași la toate departamentele din cadrul Facultății de Medicină Generală.

Diferențele sunt doar la Medicină Generală

La Farmacie, la Bioinginerie și la Dentară nu sunt astfel de diferențe, ceea ce adâncește suspiciunea unor cadre didactice de la Medicină Generală că au fost erori în stablirea ierarhiilor finale la Departamente. Diferențele pot părea mici, dar sunt profesori care nu au prins un loc în Senatul universității pentru câteva voturi sau au ratat șefia unor departamente pentru un singur vot.

„În mod normal, numărul de votanți pentru Senat trebuie să fie egal cu numărul de votanți pentru Consiliul Facultății. La noi la Medicină Generală există diferențe, de la un Departament la altul, între numărul buletinelor de vot scanate. Ce să înțelegem, de aici”, a declarat un medic.

Răspunsul ar trebui să-l ofere Comisia Electorală care a organizat alagerile de la UMF. Redactorii BZI nu contesta rezultatul alegerilor și nici nu afirmăm că acestea ar fi fraudate, dar cei din Comisia Electorală ar trebui să dea dovadă de transparență și să facă lumină în cazul acestor suspiciuni, care planează asupra universității. Până la elucidarea suspiciunilor, un lucru este cert: prof. dr. Viorel Scripcariu este singurul rector din istoria UMF care nu a fost în stare să inițieze măcar un proiect personal, reușind cu greu să finalizeze doar cateva dintre proiectele demarate de predecesorii săi.

Adauga un comentariu