Prima pagină » Actualitate » Sute de companii vor fi afectate de taxa de solidaritate! Statul român ar încasa peste 1 miliard de euro
Sute de companii vor fi afectate de taxa de solidaritate! Statul român ar încasa peste 1 miliard de euro

Sute de companii vor fi afectate de taxa de solidaritate! Statul român ar încasa peste 1 miliard de euro

08 dec. 2021, 12:10,
în Actualitate

Taxa de solidaritate urmează a fi aplicată în România după ce se bucură de susţinerea celor din UDMR și PSD. Sumele care vor intra în contul României ar putea fi extrem de mari. Statul român ar putea încasa peste 1 miliard de euro din această taxare.

Printre singurele persoane care nu ar dori aplicarea acestei taxe se numără președintele PNL, Florin Cîțu care a declarat că nu este de dorit taxarea acestora.

Statul român ar putea încasa 1 miliard de euro ca urmare a aplicării

Sunt sute de firme din România care se încadrează în tiparul gândit de Guvernul român privind taxa de solidaritatea. Sunt aproximativ 330 de companii care ar urma să vireze la bugetul de stat peste 1 miliard de euro. Printre companiile vizate de această taxare se regăsesc Automobile Dacia, OMV Petrom, Lidl, Kaufland, Ford România, Rompetrol, Dedeman, Carrefour.

Taxa ar urma să se aplice în momentul în care firma respectivă realizează o cifră de afacere mai mare de 100 de milioane de euro. În total, circa 330 de companii ar urma să achite taxa – dacă se menţin la actualul nivel – cu Dacia plătind, de exemplu, încă 37 milioane euro, iar OMV Petrom, încă 30 milioane euro la bugetul de stat, raportat la ultima cifră de afaceri. Statul ar încasa dintr-un foc peste 1 miliard de euro, de la toate companiile care ar depăşi borna cifrei de afaceri.

Taxa de solidaritate nu este o noutate în spaţiul public. De exemplu, aceasta a mai apărut şi în 2017 în momentul guvernării PSD-ALDE

În replică, guvernatorul BNR a declarat faptul că taxa de solidaritate va funcţiona în primul an dar după aceea companiile nu vor mai plăti:

”În primul an, luate prin surprindere de o astfel de măsură, firmele cu CĂ mai mare de 100 milioane euro vor plăti ceva. După aceea, veniturile din taxa de solidaritate vor fi egale cu virtual zero. Solidaritatea în economia naţională (catalaxie) are loc atunci când catalaxia nu este împiedicată să funcţioneze”, susţine consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru.

Florin Cîțu este singurul lider din coaliţie care nu este de acord cu această taxă

Pe de altă parte, liderul PNL, Florin Cîțu a explicat faptul că personal nu este de acord cu această taxă dar decizia trebuie discutată în coaliţie. Cîțu a declarat că lasă la latitudinea premierului Nicolae Ciucă dacă va aplica această taxare:

Vă spun că din punctul meu de vedere nu susţin o astfel de măsură. Mi-am exprimat punctul de vedere. Taxarea nu se justifică în contextul economic din România. Am avut economia închisă iar veniturile au fost susţinute de aceste companii. Repet, este ceea ce cred eu dar măsura este susţinută de PSD. Găsim şi alte variante. Nu avem o variantă a bugetului pentru a şti de unde luăm banii pentru pensii. Ceea ce am discutat în programul de guvernare reprezintă o creștere de 13 miliarde de lei. Trebuie să vedem de unde găsim sursele. Anul viitor trebuie să avem un maxim de 6,2% deficit.

 

O problemă care ar fi rezolvată prin aplicarea taxării este cea a creșterii pensiilor. Așadar, social democrații caută soluţii pentru aceste creșteri anunţate în 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`