Actualitate

Sute de mii de români au rămas fără serviciu. Ce a transmis Biroul Național Sindical

Publicat: 30 sept. 2020
Sute de mii de români în șomaj

Miercuri, 30 septembrie 2020, Blocul Naţional Sindical a transmis faptul că în perioada 15 iunie – 11 septembrie 703.341 de locuri de muncă au fost pierdute la nivel naţional, dintre care 344.673 erau ocupate de persoane ce nu mai aveau un alt loc de muncă.

„Aceste persoane sunt astăzi şomeri şi au nevoie de sprijin să supravieţuiască şi de asistenţă pentru a-şi găsi un loc de muncă. Blocul Naţional Sindical cere de mai bine de 4 ani modificarea mecanismului de calcul şi implicit creşterea indemnizaţiei de şomaj. Pentru că şomerii indemnizaţi nu reprezintă o miză electorală (numărul acestora nu este, din fericire, foarte mare, aprox 86 mii în luna iulie 2020) modul în care aceştia se descurcă să supravieţuiască nu este de interes pentru politicieni”, notează sindicaliştii într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului.

Pentru absolvenţii care nu au contribuit la fondul de şomaj, cuantumul indemnizaţiei de şomaj ar trebui să fie conform Convenţiei cel puţin 50% din salariul minim net, adică 673 lei începând cu 1 ianuarie 2020. Această indemnizaţie este în prezent 250 lei. Raportul între indemnizaţia de şomaj şi salariul minim net este în acest caz de 18,5%.

Pentru salariaţii care au stagiu de cotizare conform legii şi îşi pierd locul de muncă intrând în şomaj, cuantumul indemnizaţiei ar trebui să fie minim 50% din câştigul anterior. În acest moment, un şomer cu vechime mai mică de 3 ani primeşte 375 lei. Pentru cei cu vechime între 3 și 5 ani, indemnizaţia este în acest moment 442 lei.

Adauga un comentariu