Actualitate

Sute de morţi după ce în Afganistan s-a produs un cutremur – FOTO

Publicat: 22 iun. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Sute de morţi după ce în Afganistan s-a produs un cutremur - FOTO
Un cutremur în Afganistan a ucis peste 250 de persoane

Un cutremur puternic a ucis cel puțin 250 de persoane și a lăsat zeci de răniți în Afganistan. Imaginile distribuite pe rețelele de socializare au arătat oameni pe tărgi, moloz și case ruinate în provincia Paktika.

Afganistanul traversează o perioadă de criză majoră după retragerea americanilor şi preluarea puterii de către talibani.

Cutremur în Afganistan cu sute de oameni care au murit

Un oficial guvernamental local a declarat pentru BBC că numărul celor peste 250 de morți ar putea crește și că alți peste 150 au fost răniți. Cutremurul din Afganistan s-a produs la 44 de kilometri de orașul Khost. Acesta a fost resimțit la peste 500 de kilometri de epicentru, în Afganistan, Pakistan și India, potrivit Centrului Seismologic Mediteranean European, citat de Reuters. Centrul a spus că martorii au raportat că au simțit cutremurul în capitala Afganistanului, Kabul, precum și în capitala Pakistanului, Islamabad. Cutremurul a avut o magnitudine de 5,9 grade pe scara Richter

Harta cu zona în care s-a simțit cutremurul

„Din păcate, noaptea trecută a avut loc un cutremur puternic în patru districte din provincia Paktika, care a ucis și rănit sute de compatrioți și a distrus zeci de case. Îndemnăm toate agențiile de ajutor să trimită imediat echipe în zonă pentru a preveni o nouă catastrofă.”, a scris purtătorul de cuvânt al guvernului, Bilal Karimi, pe Twitter .

Cutremurul – care s-a produs în primele ore, când mulți oameni dormeau – a avut o magnitudine de 6,1 grade la o adâncime de aproximativ 51 km, potrivit US Geological Survey.

Afganistanul este predispus la cutremure, deoarece este situat într-o regiune activă din punct de vedere tectonic, peste un număr de linii de falie, inclusiv falia Chaman, falia Hari Rud, falia Central Badakhshan și falia Darvaz. Cutremurele tind să provoace daune semnificative în Afganistan, unde există multe zone rurale în care locuințele sunt instabile sau prost construite. Decenii de conflicte au făcut dificilă pentru țara săracă să-și îmbunătățească protecția împotriva cutremurelor și a altor dezastre naturale – în ciuda eforturilor agențiilor de ajutorare de a consolida unele clădiri de-a lungul anilor. În ultimii 10 ani, peste 7.000 de oameni au fost uciși în cutremure din țară, informează Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare. Există în medie 560 de decese pe an din cauza cutremurelor.

 

Comentarii
Adauga un comentariu