Local

Sute de pasageri, blocați în sălile de așteptare! Ceața de pe Aeroportul Iași a ținut la sol mai multe aeronave

Publicat: 09 dec. 2022
_____ Vizualizări 8 Comentarii
Sute de pasageri blocați în sălile de așteptare Ceața de pe Aeroportul Iași a ținut la sol mai multe aeronave
Decolarea și aterizarea în condiții de ceață reprezintă decizia pilotului și a turnului de control

Ceața de pe Aeroportul Iași a ținut la sol mai multe aeronave. Trei curse au fost anulate, iar alte trei erau încă în așteptare. Cei ce trebuiau să aterizeze la Roma, Bergamo sau Londra au avut surprize neplăcute, deoarece aceste curse au fost anulate. Romeo Vatră a pus tot haosul creat pe seama fenomenului meteorologic, aterizarea și decorarea ținând de deciziile pilotului

În data de 08 decembrie 2022 a fost emisă o atenționare de cod galben de ceață. Aeroportul Internațional Iași nu a reușit să facă față condițiilor meteo nefavorabile. La ora 14:00 erau anulate trei curse importante ce trebuiau să de coleze de pe aeroportul Iași, în prima parte a zilei.

Conducerea aeroportului a dat vina pe fenomenul meteorologic și pe vizibilitatea redusă, sub 100 de metri. Comunicarea cu cei din conducerea aeroportului a fost una limitată, aceștia refuzând să furnizeze detalii referitoare la situația pasagerilor și la modalitățile de rezolvare a problemei.

cladire aeroport Iasi in ceata
Ceața densă de pe aeroportul Iași a anulat zborul a 3 aeronave

Fenomenul meteorologic a condus la anularea mai multor curse aeriene

 screenshoot site aeroport
Trei curse aeriene au întârzieri de ore bune

Ceața de pe Aeroportul Internațional Iași a dat bătăi de cap conducerii aeroportului. Deși Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de ceață, conducerea aeroportului a fost iarăși pusă în fața unei probleme la care nu a avut răspuns.

Trei curse au fost anulate în decursul zilei de joi, 08 decembrie 2022. Cursele ce trebuiau să plece spre Roma, Londra și Bergamo, în intervalul orar 06:00-07:15 au fost anulate, conform informațiilor de pe site-ul aeroportului. Alte trei curse ce ar trebui să aterizeze la Otopeni, Billund și Larnaca erau în întârziere când reporterii BZI au solicitat informații de la reprezentații aerogării.

„Recomandarea noastră pentru pasageri este să țină permanent legătura cu companiile aeriene, întrucât ceața este un fenomen imprevizibil, iar programul de zbor poate suferi modificări pe parcursul zilei. În cazul anulării zborurilor afectate, pasagerii vor fi reprogramați pe alte curse disponibile sau își vor recupera banii pe bilete, în funcție de fiecare companie aeriană“, precizează Romeo Vatră, directorul Aeroportului Internațional Iași.

Nici avioanele ce trebuiau să aterizeze pe Aeroportul Iași nu au avut această ocazie. Aeronava de la Otopeni, programată pentru aterizare la ora 09:20 era încă în întârziere, conform site-ului aeroportului. Conducerea aeroportului nu a vrut să furnizeze informații reporterilor BZI, cu privire la alte detalii referitoare la zborurile amânate sau anulate ori dacă aeronavele vor ateriza pe alte aeroporturi din țară.

screenshot site
Cursa de pe Otopeni nu a decolat pentru a ajunge la Iași din cauza ceții dense

Ceața de pe Aeroportul Iași a dat bătăi de cap autorităților

ceata pe pista de avioane
Sistemul de aterizare în condiții de vizibilitate redusă nu funcționează în parametrii normali

Fenomenul de ceață densă nu a apărut pentru prima dată pe aeroportul din Iași. Cu toate acestea, conducerea aeroportului nu implementează corect sistemul de ghidare la aterizare în condiții de vizibilitate scăzută, subliniind faptul că anumite construcții din localitatea Aroneanu ar încurca sistemul. Cele șase case și trei stâlpi sunt construiți înaintea noii piste din cadrul aeroportului, ceea ce înseamnă că situația era cunoscută de toată administrația aeroportului.

„Faptul că o aeronavă nu poate decola sau ateriza din cauza vremii nefavorabile nu ține strict de dotările tehnice ale unui aeroport. Atunci când vizibilitatea coboară sub limitele admise, echipamentele, oricât de performante ar fi, nu pot face față ceții.

În plus, decizia de a decola sau a ateriza ori nu și în ce condiții aparține doar pilotului. În ciuda disconfortului creat în astfel de situații, siguranța și integritatea pasagerilor și a echipajelor de zbor sunt pe primul loc“, spune Romeo Vatră, directorul Aeroportului Internațional Iași.

Lucrările de construire la noul terminal și optimizarea proiectului au constituit un subiect de dispută politică pentru directorul aeroportului, Romeo Vatră, și adversarii săi politici.

În după amiaza zilei de 08 decembrie 2022, Romeo Vatră a anunțat pe una dintre rețelele de socializare că ceața s-a ridicat și că zborurile se reiau până la ora 19:00, când iarăși va fi atenționare de ceață densă. Ceața de pe Aeroportul Iași a ținut sute de pasageri blocați la sol, iar cursele aeriene fie au fost anulate, fie au avut întârzieri de ore bune.

Comentarii
  • @anonim, du-te! Du-te și la Vaslui, am auzit că acolo la tine la SV au dispozitie de împrăștiat ceața, iar la VS o împachetează!

  • Un director care are un proiect de aerogara de rahat ca si cel facut t3 …un individ care stie sa se laude cu nr. de pasageri care inteleg ca nu are bun simt fata de angajati si care baga bani in petreceri .

  • Da promisiuni si atat acelasi tip de politician care guverneaza tara asta fara cuvant,cu clica lui, cu proiecte mizere si care nu respecta munca .Petrecerea e adevarat are loc voi merge sa vad cum este pupat in dos.Mai bine bani aia mergeau la niste necajiti decat sa fie cheltuiti asa.Dar de NICO VREA SA-SI FRECE DOSUL DE CEL DE VIZAVI.

  • Asa cum domnul Vatra face recomandari catre pasageri, facem si noi o recomandare catre dumnealui: daca doriti sa conduceti un aeroport „in bezna” sa stiti ca reusiti cu succes, daca doriti sa faceti „lumina” instalati un sistem de ghidaj care sa permita aterizarea/decolarea si pe timp de ceata, asa cum sunt echipate mai toate aeroporturile!

  • Vorbesti de sistem de ghidaj cand nu merge nimic pe aeroport …..cald in sali ..portile de acces nu merg sunt niste indivde in locul lor, benzile s-au blocat de 6 ori in 10 min cat am stat la chec.Concluzia deci sunt adevarate comentariile ca s-a umblat cu plicuri la benzi pt sef si pt sefisori.Alo D.N.A. VEDETI CA AVETI CLIENTI Directorul asteapta cascavalul …..

Adauga un comentariu