International

Talibanii nu vor prelungirea termenului de retragere a Armatei SUA! Răspunsul tranșant oferit de lideri

Publicat: 23 aug. 2021
taliban cu arma în mână într-o mulțime stând pe o mașină
Talibanii refuză să acorde timp suplimentar americanilor pentru evacuarea din Kabul, Afganistan

Americanii efectuează mai multe operațiuni de evacuare a personalului aflat în Kabul, Afganistan. Termenul limită până când aceștia pot efectua operațiunile de retragere şi de evacuare este dată de 31 august. De altfel, talibanii au oferit un răspuns tranșant spunând că termenul nu va fi prelungit.

Talibanii nu vor prelungi termenul limită din 31 august pentru actuala misiune de evacuare, a spus un purtător de cuvânt

Marea Britanie speră să îl convingă pe Joe Biden să depășească data limită de 31 august

Marea Britanie este de așteptat să-l îndemne pe președintele Biden să întârzie retragerea forțelor SUA după această dată la discuțiile de marți ale G7. Întârzierea retragerii forțelor SUA din Afganistan ar fi „grozav pe termen scurt”, dar și liderii mondiali trebuie să se gândească la un termen mai lung, spune Rory Stewart, care este secretarul internațional pentru dezvoltare al Regatului Unit.

Se așteaptă ca premierul Boris Johnson să-i ceară președintelui american Joe Biden să acorde forțelor americane mai mult timp pentru a părăsi Afganistanul, la o întrunire de urgență a liderilor din țările G7 mâine.

Cu toate acestea, Stewart a declarat pentru BBC că G7 trebuie să se gândească și la următorii „doi-cinci ani în Afganistan”.

„Pe măsură ce Statele Unite și Marea Britanie se retrag, creăm un vid și o mulțime de alte țări vor intra în asta – Pakistanul, Iranul, China, Rusia vor începe să acorde finanțare talibanilor pe măsură ce plecăm.

„Vom sfârși cu mulți, mulți refugiați. Ultima dată când au preluat talibanii, erau aproape patru milioane de refugiați ”.

El l-a îndemnat pe Johnson să ia în considerare modul în care țările ar putea oferi sprijin pentru refugiați, precum și asistență pentru organizații de caritate și agenții care încă funcționează „pe teren” în Afganistan.

SUA intensifică efortul de evacuare din Kabul în contextul în care talibanii au preluat conducerea din Afganistan

Președintele Joe Biden spune că eforturile de evacuare a persoanelor de pe aeroportul din Kabul se accelerează, trupele americane extinzând perimetrul în jurul sitului. Mii de afgani au făcut coadă la porți în încercări disperate de a fugi din țară după ce talibanii au ajuns la putere la 15 august.

Biden a declarat duminică că SUA au preluat aproape 28.000 de persoane din aeroport în ultima săptămână. El se confruntă cu presiuni pentru a prelungi termenul de evacuare după 31 august.

Președintele a declarat că au loc discuții cu liderii din alte țări cu privire la respingerea termenului limită, dar că „speranța noastră este că nu va trebui”.

„Nu există nicio modalitate de a evacua atât de mulți oameni fără durere și imaginile sfâșietoare pe care le vedeți”, a declarat domnul Biden reporterilor de la Casa Albă.

Ce se întâmplă în Afganistan pe scurt

Adauga un comentariu