Economic Local

Tânărul care a deschis restaurantul Zano împreună cu tatăl său face pizza napoletană cu ingrediente aduse din Italia. „Cu Giovanni a fost o conexiune, s-a dezvoltat o chimie între noi”

Publicat: 28 nov. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tânărul care a deschis restaurantul Zano împreună cu tatăl său face pizza napoletană cu ingrediente aduse din Italia. Cu Giovanni a fost o conexiune s-a dezvoltat o chimie între noi
Restaurantul Zano, cu specific italian, a celebrat un an de la înființare pe 24 noiembrie

Alex Gafițianu, asociat al restaurantului Zano, din Iași, a vorbit despre cum a luat naștere ideea acestei afaceri alături de renumitul pizzer Giovanni Santarpia. Giovanni Santarpia este numărul 29 în Italia și numărul 61 la nivel mondial în rândul pizzerilor. Pe 24 noiembrie 2023, restaurantul Zano a celebrat un an de la înființare.

A străbătut Italia pentru a-l cunoaște pe Giovanni Santarpia

În aprilie 2021, ieșeanul Alex Gafițianu a contactat 70 de pizzeri italieni pe care i-au luat din top 50. Urmând ca în august 2022 să străbată Italia pentru a discuta cu Giovanni Santarpia.

„Am avut 10 zile de research, în care am străbătut Italia. Din nordul Italiei, zona Bologna, am ajuns în sudul acestei țări, Coasta Amalfi. Am vorbit cu cei mai buni pizzeri din zonă. Cu Giovanni a fost o conexiune, s-a dezvoltat o chimie între noi’’, a spus Alex Gafițianu.

Ce-i deosebește pe cei de la Zano față de alte pizzerii este faptul că folosesc cuptor adus special din Italia, la fel și produse, precum mezelurile și brânzeturile. Făina este mic-unealta lor secretă, deoarece este adusă din Campagna, comună din Italia, pentru a da gustul autentic de pizza napoletană.

Pesto de rucola, pesto de busuioc sunt specialitățile cu care cei la de Zano se mândresc, deoarece sunt făcute de ei, nefiind cumpărate.

„Uleiul de portocale este o specialitate de-a noastră, nu am văzut și la alții. Este un amestec între uleiul de măsline și coji de portocale, plus multe alte secrete din bucătăria noastră, care încântă papilele gustative ale clienților noștri’’, a zis Alex Gafițianu.

Povestea lui Giovanni Santarpia

Renumitul pizzer italian Giovanni Santarpia dezvăluie misterele culinare și povestea din spatele carierei de succes. Giovanni Santarpia este un pizzer renumit din Italia, care a fost răsplătit pentru munca sa prin 2 mari premii. A obținut locul 61 în „50 top pizza world 2023” și locul 29 în „50 top pizza Italia 2023“.

Viața de pizzer a început la 14 ani. El a povestit că nu provine dintr-o familie de pizzeri, tatăl său lucra într-o școală, iar mama lui era casnică. El a crescut în orașul Napoli din Italia. Giovanni spune că, la începutul carierei sale, pizza napoletană nu era bine primită de locuitorii regiunii sale. El a lucrat în Firenze, Tel Aviv și în România.

În prezent, Giovanni are un restaurant deschis în Florența, care-i poartă numele, Pizzeria Giovanni Santarpia. Visul lui a fost să-și deschidă propriul restaurant cu un meniu conceput de el, cu propriile idei. Și-a dorit să îmbine gustul autentic al pizzei napoletane cu cea tradițională. Pentru el este important feedback-ul clienților care-i pășesc restaurantul.

Giovanni Santarpia a conceput special meniul restaurantului Zano

Giovanni Santarpia este deținătorul a două mari premii în cadrul „50 Top Pizza World 2023”, fiind pe locul 29 la capitolul cei mai buni pizzeri din Italia. El a vorbit despre copilăria lui și a spus că nu provine dintr-o familie de bucătari.

„Viața mea s-a schimbat atunci când munca pe care o făceam s-a transformat dintr-o nevoie economică într-o pasiune. Am încercat tot timpul să îmbin atât cultura napoletană, cât și ceea ce simt eu că am trăit și învățat pe parcursul vieții. Am îmbinat gusturile vechi cu cele noi’’, a spus Giovanni Santarpia.

Pasiunea de a găti pizza, ne spune Giovanni Santarpia, provine din copilărie, când acesta privea la geamul unui restaurant cum un bucătar pregătea aluatul de pizza. Acest lucru l-a fascinat pe Giovanni, procesul de preparare a blatului, dar și pasiunea cu care vedea că gătesc ceilalți bucătari.

„Vedeam magie, cum acel aluat mic devenea unul mare și pentru mine, ca și copil, era o experiență minunată să văd cum se pregătește pizza’’.

Restaurantul Zano a celebrat ieri un an de la înființare, avându-l ca invitat pe asociatul Giovanni Santarpia, care a pregătit pe loc pizza pentru oaspeți.

Restaurantul Zano a celebrat un an de la înființare. Este dedicat socializării, cu tematică italiană

În urma unui interviu alături de asociatul restaurantului Zano, Alex Gafițianu a vorbit despre conceptul localului și despre cum l-a cunoscut pe celebrul pizzer Giovanni Santarpia. Tânărul în vârstă de 23 de ani și-a dorit să înființeze o afacere, un local pentru socializare, cu mâncare bună, iar cu sprijinul tatălui său au reușit să deschidă un restaurant.

„Am vrut să facem o locație dedicată socializării, să împrospătăm zona Tudorului, să aducem un concept nou în Iași. Inițial, nu știam ce produs vrem să facem, am vrut doar să încurajăm oamenii să socializeze mai mult. Știind că pizza reprezintă cultura italiană, reprezintă socializatul, o cultură comunitară asemănătoare românilor”, a spus Alex Gafițianu, asociat minoritar al restaurantului Zano-Pizza Social Club.

Numele restaurantului vrea să aducă în atenția clienților consumatori că localul este prietenos, iar oaspeții sunt mereu bineveniți să se relaxeze.

„Zano este un nume abstract. Zano poate să fie ușor exotic, ne poate duce cu gândul la un prieten apropiat. Noi asta am vrut să inducem oamenilor, ideea de amiciție și loc cald’’, a precizat tânărul Alex Gafițianu.

Adauga un comentariu