International

Țara care se confruntă cu o mare criză imobiliară. Investitorii se retrag din afaceri

Publicat: 23 mai 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Țara care se confruntă cu o mare criză imobiliară. Investitorii se retrag din afaceri
Piața imobiliară din Germania trece prin cea mai mare criză imobiliară de la criza financiară.

Țara care se confruntă cu o mare criză imobiliară în această perioadă este Germania. Atât sectorul rezidențial, cât și piața de birouri se confruntă cu probleme majore, iar specialiștii spun că prețurile proprietăților comerciale au înregistrat cea mai mare scădere din istorie. Mai mult, investitorii se retrag din afaceri.

Țara care se confruntă cu o mare criză imobiliară

Piața imobiliară din Germania trece prin cea mai mare criză imobiliară de la criza financiară. Această situație amenință stabilitatea băncilor și a economiei. Cel mai grav este că investitorii internaționali ocolesc tranzacțiile de pe piața germană, iar cei existenți se retrag treptat de pe o piață aflată în cea mai mare criză din ultimii ani.

Situația apare pe fondul unei scăderi cu 70% a vânzărilor față de nivelurile de dinainte de perioada de vârf din pandemie, 2020-2021. În februarie 2024, o estimare a rețelei de cercetare Euroconstruct arăta că Germania se află într-o poziție deloc favorabilă în comparație cu alte țări din Europa.

,,Germania a fost un pilon de stabilitate în Europa și oamenii s-au înghesuit să cumpere proprietăți aici. Acum, motorul economic este gripat și are nevoie de întreținere. Nu mai este acel lucru nou și strălucitor pe care și-l doresc investitorii.”, a declarat Carsten Brzeski, economist șef al băncii olandeze ING din Germania, unul dintre cei mai mari creditori ipotecari din țară.

Schimbare neașteptată pe piața imobiliară din România

Piața imobiliară, mai ales cea a caselor situate la periferia orașelor, se află în continuă dezvoltare. Mulți români caută locuințe în zonele de la marginea orașelor, însă prețurile sunt surprinzătoare. Specialiștii în imobiliare au precizat că cele mai scumpe case din România, aflate la marginea orașului, se află în județul Cluj, în localitățile Feleacu și Sălicea.

În țară, locuințele cele mai scumpe pot fi găsite în nordul Timișoarei, în Dumbrăvița, iar lângă Brașov, în apropierea orașului de la poalele Tâmpei sunt scoase la vânzare și cele mai ieftine case din zona periurbană, la Codlea și Târlungeni. Cele mai scumpe case din zona periurbană, în primele luni ale anului 2024, sunt cele din  Feleacu, Cluj, 2.027 euro/mp; Sălicea, Cluj, 2.009 euro/mp; Voluntari, Ilfov, 1.875 euro/mp; Baciu, Cluj, 1.828 euro/mp; Dumbrăvița, Timiş, 1.735 euro/mp; Corbeanca, Ilfov,1.638 euro/mp. Cele mai ieftine case din zona periurbană, în primăvara acestui an, sunt în Codlea Braşov, 992 euro/mp; Vidra, Ilfov, 1.040 euro/mp; 1 Decembrie, Ilfov, 1.045 euro/mp.

Când vine vorba de achiziționarea unei locuințe, românii se confruntă cu tot felul de probleme. Mulți optează pentru un credit ipotecar, însă românii aleg și programul Noua Casă. Românii preferă creditul ipotecar pentru a achiziționa o locuință. Creditul ipotecar este o formă de împrumut acordată de o instituție bancară, care solicită în schimb o garanție imobiliară și anume locuința pe care dorim să o cumpărăm. Valoarea efectivă a creditului este stabilită în conformitate cu posibilitățile financiare ale clientului. Pe durata creditului, imobilul este proprietatea băncii. În general, finalizarea contractului de creditare poate dura 30 de ani sau mai mult.

Principalul dezavantaj al creditului ipotecar este acela al avansului inițial, care este de minim 15%, în majoritatea situațiilor. Pentru a avea o stabilitate financiară pe termen lung este important să alegem un credit corect.

Comentarii
Adauga un comentariu