Ţările neutre ar trebui să se alăture NATO dacă doresc protecţie, spune ministrul britanic al Apărării

Ţările neutre ar trebui să se alăture NATO dacă doresc protecţie, spune ministrul britanic al Apărării

22 mai 2024, 23:59,
BZI.ro, în International

Ţările neutre care nu sunt membre NATO, dar care se bucură de „umbrela de protecţie” a acesteia, ar trebui să fie determinate să se alăture alianţei militare, a declarat miercuri secretarul britanic al apărării, Grant Shapps, citat de POLITICO.

Într-un discurs susţinut la Londra, Grant Shapps nu a ţinut să arate cu degetul direct către ţările europene care nu sunt membre NATO – precum Irlanda, Malta, Austria şi Elveţia, şi care preţuiesc de mult timp neutralitatea – dar oficialul a precizat că Marea Britanie va face lobby pentru ca mai multe ţări să se alăture blocului militar, citează News.ro.

„Voi pleda pentru ca NATO să îi aducă în organizaţie pe toţi cei care beneficiază de umbrela de protecţie a alianţei”, a spus Shapps.

„Unele ţări europene beneficiază efectiv de acoperirea NATO, se bucură de beneficiile libertăţii şi totuşi nu se înscriu în sistemul de disuasiune colectivă a continentului”, a adăugat Shapps, făcând referire la ameninţarea reprezentată de Rusia.

„Când lupul se află la uşa securităţii europene, nu ar trebui să fie loc pentru neutralitate”, a insistat el.

Marea Britanie a promis recent că va ajunge la 2,5% din PIB

Invazia Rusiei în Ucraina în 2022 a stârnit dezbateri în unele capitale europene neutre cu privire la posibilitatea de a regândi politica de lungă durată şi de a se alătura alianţei militare. Au făcut-o Finlanda şi Suedia, care au aderat la NATO în ultimii doi ani.

Comentariile lui Shapps vin în timp ce membrii actuali ai NATO sunt îndemnaţi să-şi crească cheltuielile pentru apărare la 2,5% din PIB. Obiectivul actual al alianţei este de a cheltui cel puţin 2% din PIB pentru apărare – obiectiv îndeplinit de două treimi dintre cei 32 de membri ai NATO.

Marea Britanie a promis recent că va ajunge la 2,5% din PIB până la sfârşitul deceniului, iar Shapps a promis că va insista asupra acestei probleme la summitul aniversar al NATO, care va avea loc în iulie la Washington şi care va marca 75 de ani de existenţă ai alianţei.

Comentarii
  • zău?
    mălaiul vrabie visează…

  • Britanicii viseaza sa-si recupereze imperiul pierdut. Ocupati fiind cu visele, nu-si dau seama ca sunt colonizati sistematic de pakistanezi si indieni. Se intoarce roata.

  • Alata fatza de drogat bulangiu cordit ca si Boris Johnson, drogatul care si-o punea si cu Zelensky si cu toata flota de bulangiii ucraineni…….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *