National

Taxarea multinaţionalelor, „mărul discordiei” dintre Florin Cîțu și Alexandru Nazare?

Publicat: 08 iul. 2021
Florin Cîțu și Alexandru Nazare
Florin Cîțu și Alexandru Nazare

Premierul Cîţu a surprins pe toată lumea joi, 8 iulie, când a anunţat remanierea ministrului Finanţelor, Alexandru Nazare. În contextul în care premierul susţine că economia creşte şi românii sunt mai fericiţi, demiterea de la Finanţe era greu de anticipat.

Potrivit unor surse politice, unul dintre motivele principale pentru care Nazare a fost remaniat este decizia taxării multinaţionalelor, luată la nivelul UE, în Consiliul Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN). Premierul a fost deranjat de faptul că Nazare a fost de acord cu taxarea multinaţionalelor, deşi îi ceruse acestuia să voteze împotriva taxării, după ce a avut o serie de consultări neoficiale cu reprezentanţii băncilor, direct afectaţi, scrie stiripesurse.ro.

Astfel, premierul şi-a văzut planurile date peste cap, după promisiunile făcute bancherilor că România se va opune taxării multinaţionalelor. Cîţu i-a cerut ministrului Nazare să întocmească o informare pe această temă. Dacă ministrul demis al Finanţelor susţine, potrivit unor surse, că a transmis informarea, echipa lui Cîţu susţine că documentul nu a ajuns la premier.

Florin Cîţu ar fi sperat să obţină susţinerea bancherilor inclusiv în cursa internă din partid, promiţându-le că nu vor fi taxaţi suplimentar, iar Nazare i-a stricat planurile. Ministrul Finanţelor risca să fie scos ţap ispăşitor şi dacă vota împotriva taxării la ECOFIN, aşa că a încercat să joace această carte în speranţa că premierul Cîţu va pierde competiţia internă din PNL şi el va rămâne la Finanţe şi după Congres.

Acestui motiv i se adaugă, potrivit unor surse politice, dorinţa premierului de a face jocurile la rectificarea bugetară pentru a-şi „cumpăra” fidelitatea primarilor PNL înainte de Congres, dar şi unele decizii luate de Nazare în minister, cum ar fi reinstalarea în funcţii a unor oameni „executaţi” de Cîţu.

Comentarii
  • Catu matu da foc la tara pentru a fi presedintele unui partid pe cale de disparitie, sper. De loc curios, a avut si girul lui klaun, cel care pe vremea PSD lasa sa treaca termenul impus de lege pana desemna un interimar. Acum s-a miscat ca un titirez. Deci trimitem colonia pas cu pas spre prapastie, doar ca sa nu taxam multinationalele. Votantii ciumei galbene ce au de spus? Sau nu spun nimic, ei doar voteaza.

Adauga un comentariu