Organizația Națiunilor Unite (UNESCO) a avertizat asupra riscurilor pe care le implică utilizarea telefoanelor mobile în școli, afirmând că „doar tehnologia care sprijină învățarea” este meritorie
Dispozitivele mobile pot cauza distragerea atenției, pot pune în pericol viața privată a elevilor și pot duce la hărțuire cibernetică. Cu toate acestea, mai puțin de o țară din patru are legi sau politici care interzic telefoanele în școli, potrivit raportului. În Marea Britanie, directorii stabilesc regulile, dar în majoritatea școlilor se aplică restricții.
Ce se întâmplă cu telefoanele mobile ale copiilor din Iași
Potrivit unui articol din noua lege a educației, profesorii vor putea reține dispozitivele mobile găsite asupra școlarilor, urmând să le predea părinților. Pentru liceu, regulile devin mai permisive. Noua lege a educației le interzice elevilor să dețină ori să consume droguri.
Amendamentul adus legilor educației prevede că utilizarea unui telefon mobil sau a oricărui echipament de comunicații electronice de către un elev este interzisă pe perioada cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial. Unii elevi transmit live pe rețelele sociale chiar din timpul orelor de curs.
Când pot interveni profesorii
Telefoanele pot bruia, în mod clar, ora, pentru că distrag atenția elevilor care le butonează sub bănci și mai și sună, dând peste cap predarea. În unele școli, elevul de serviciu adună mobilele într-o cutie la începutul cursurilor. Acum 10 ani, regulamentele școlare au interzis categoric ca orice dispozitiv electronic să treacă de poarta școlii odată cu elevii. Noua lege a educației va permite accesul cu telefoane mobile la nivel de liceu. Dar lasă conducerii liceelor libertatea de a înăspri regulile. Dacă ei nu respectă această regulă, profesorii le pot lua dispozitivul.
Totuși, dacă adolescenții au voie cu telefoane mobile în ghiozdan, profesorii scapă de orice răspundere când apar incidente.