International

Tensiunile dintre China și SUA continuă să crească! Joaca de-a consulatele

Publicat: 24 iul. 2020
Donald Trump anunță o ”decuplare” a Statelor Unite de China: ”Dacă nu vom mai face afaceri cu ei, nu vom mai pierde miliarde de dolari”
Donald Trump anunță o ”decuplare” a Statelor Unite de China: ”Dacă nu vom mai face afaceri cu ei, nu vom mai pierde miliarde de dolari”

Tensiunile dintre China și SUA continuă să crească! Joaca de-a consulatele. După ce Statele Unite au închis consulatul chinez de la Houston, chinezii au ordonat și ei închiderea consulatului SUA din Chengdu. Astfel, tensiunile dintre cele două state s-au accentuat dramatic.

China: „Statele Unite au provocat în mod unilateral acest incident”. Tensiunile dintre China și SUA continuă să crească!

Ministerul chinez de Externe a arătat print-un comunicat că diplomații americani din China au fost notificați vineri dimineață că licența pentru consulatul SUA din Chengdu va fi revocată. Astfel, consulatul a primit ordinul de a înceta toate activitățile. Anterior, China a venit cu avertizarea că va acționa cum consideră de cuviință, după ce consulatul de la Houston a fost închis.

„Statele Unite au provocat în mod unilateral acest incident”, mai completează reprezentanții ministerului chinez care afirmă că decizia vine ca răspuns la închiderea consulatului Chinei de la Houston în urmă cu câteva zile. Chinezii declară că decizia americanilor „a încălcat serios legea internațional și regulile de bază ale relațiilor internaționale”.

„Situația actuală dintre China și SUA este una pe care China nu vrea să o vadă, dar întreaga responsabilitate aparține Statelor Unite. Îndemnăm din nou autoritățile americane să revină asupra deciziei eronate pentru a crea condițiile revenirii la o relație bilaterală normală”.

Chengdu, un important centru diplomatic pentru statul american

Capitala provinciei chineze Sichuan din sud-vestul Chinei, Chengdu este un important centru diplomatic pentru statul american. Acesta acoperă o mare parte a țării, inclusiv Zona Autonomă a Tibetului. Unii oameni au venit cu propunerea ca Beijingul să poată decide închiderea consulatului din Wuhan, care se află în strânsă legătură cu cel chinez din Houston și cel mai recent consulat american deschis în China.

Din cauza pandemiei de coronavirus, niciun diplomat american nu mai lucrează acolo de câteva luni deja. Ceea ce înseamnă că ele două consulate mari ale SUA din China au fost fost scoase. Spre deosebire de cel al Chinei din SUA, care mai poate funcționa câteva ore, până la împlinirea ordinului de închidere de 72 de ore dat marți.

Donald Trump, președintele Statelor Unite, a propus că ar putea închide mai multe consulate chineze de pe teriroiul SUA, pe când oficialii FBI fac legături între consulate și spioni chinezi ascunși în inteior. În acest moement, procurorii federali sunt pe urma unei cercetătoare chineze, despre cae se crede că stă ascunsă de Beijing în consulatul de la San Francisco.

Legăturile dintre SUA și China s-au deteriorat cu rapiditate în acest an, din cauza unor probleme care s-au acumulat. Acestea au plecat de la pandemia cu noul coronavirus și echipamentele de telecomunicaţii Huawei până la revendicările teritoriale ale Chinei în Marea Chinei de Sud şi creşterea controlului autorităţilor de la Beijing asupra Hong Kong.

Adauga un comentariu