Laserul a fost folosit în recuperarea leziunilor timp de mai mulți ani, sub numitorul terapiei cu laser, dar tehnicile de tratament au suferit o revoluție relativ recentă, cu o schimbare care este mai calitativă decât cantitativă. Aceasta este utilizarea laserului de mare intensitate în fizioterapie, care schimbă absolut posibilitățile de aplicare. În acest articol vom explica de ce.
În primul rând, este important să știi că utilizarea laserului în fizioterapie implică trimiterea unui fascicul electromagnetic într-o anumită zonă a corpului uman, în acest caz în scopuri terapeutice. Terapia cu laser acționează asupra celulelor în conformitate cu principiile biostimulării și stimulării fotomecanice. În fizioterapie, laserul poate funcționa sub diferite intensități sau puteri, de care va depinde și lungimea de undă.
După cum explică fizioterapeuţii, lungimea de undă și puterea sunt factori determinanți pentru capacitatea de penetrare a laserului în țesut. Cu cât lungimea de undă este mai mare, cu atât este mai mare capacitatea de penetrare.
Intensitatea scăzută a laserelor aplicate în fizioterapie i-a făcut pe mulți să observe cu suspiciune tratamentele făcute din acest instrument. Conform acestui studiu(a se vedea studiul),eficacitatea utilizării laserului de intensitate scăzută în tratamentul leziunilor sportive este de 65,9%, o cifră remarcabilă, dar parțială. „Neavând o capacitate mare de absorbție, în multe cazuri efectele terapiei cu laser s-au disipat”. Asta s-a schimbat.
Terapia cu laser: laser de mare intensitate pentru o penetrare mai mare în țesuturi
Sosirea laserului de mare intensitate în sectorul electroterapiei avansate a multiplicat efectele pozitive ale terapiei cu laser. Echipamente precum cele furnizate de mărci precum Sanro Electromedicine pot fi utilizate cu lungimi de undă diferite și, prin urmare, cu o gamă mai largă de game și penetrare în țesuturi. „Acești parametri înseamnă că putem spori efectele terapeutice ale laserului și, de asemenea, să obținem aceste efecte în țesuturile mai profunde”, ilustrează sursele acestei companii.
Trece de la puteri între unu și trei wați, la puteri de până la 15 wați. După explică Sanro, această creștere a puterii maximizează efectele, accelerând procesele biologice și timpul de recuperare.
Laserul de mare intensitate oferă avantaje evidente, deoarece atenuează durerea inerentă tratamentului, reduce inflamația și îmbunătățește vindecarea, ajutând la efectele biochimice.
Terapia cu laser este nedureroasă și, deși se observă o creștere a temperaturii în zona tratată, nu este invazivă. Toral adaugă că terapia cu laser „nu are contraindicații absolute”. Laserul acționează asupra membranei celulare generând un efect fotochimic, care facilitează regenerarea țesuturilor, reducerea durerii și reduce efectele inflamatorii, cu o serie de efecte fiziologice:
- Crește activitatea metabolică acționând asupra mitocondriilor. Acest lucru poate reduce timpii de vindecare.
- Există o creștere a vasodilatației.
- Îmbunătățește drenajul limfatic.
- Acești stimuli acționează asupra inflamației.
- Mărește pragul de durere. Stimularea fotomecanică inhibă senzația de durere și oferă o ușurare imediată.
Pentru ce se utilizează?
Terapia cu laser poate fi utilizată pentru a trata o gamă largă de probleme fizice, de la leziuni musculare și tendinopatii la tulburări degenerative ale articulațiilor. De aceea, laserul de mare intensitate este un instrument foarte util pentru fizioterapie avansată..