Culinar

Terapie cu zer. Strainii o folosesc, intrucat are beneficii incredibile

Publicat: 04 nov. 2019

Zerul este un remediu uimitor si a fost promovat de cunoscutul doctor Paavo Ariola. Dovada ca zerul este uimitor sta in faptul ca batranul Thomas Parr, un agricultor simplu, a trait 152 de ani. El a recunoscut faptul ca a consumat zi de zi cate un pahar de zer.

Bauta ca atare, pe stomacul gol, sau sub forma unor bai calde, zeama acra ce ramane in urma prepararii branzeturilor e medicament curat. Din batrani se stie ca intareste plamanii, da vigoare trupului si tine bolile la distanta.

Terapia cu zer este foarte populara in Elvetia, inca din cele mai vechi timpuri, iar in Alpi, poti beneficia de o astfel de baie in cuve de lemn, in mijlocul naturii. Pe la 1850, vazand ce succes au astfel de terapii in tari straine, un boier din zona Buzaului si-a incercat si el norocul in Romania. Stabilimentul de la Tainita, asa cum se numea pe atunci, a devenit rapid un punct de atractie pentru parizience. Traditia a disparut in anii `40, odata cu izbucnirea razboiului si apoi cu instalarea regimului comunist.

De sase ani, proprietarii unei pensiuni de prin partile locului au reinviat aceasta traditie. Dimineata, pe stomacul gol, se bea un pahar de zer de oaie, simplu sau „indulcit” cu suc de fructe sau legume. Proprietara pensiunii din Varlaam, Maria Blidaru, spune ca bautura are efecte benefice in special asupra sistemului digestiv si pulmonar.„Regleaza tranzitul intestinal, scade nivelul colesterolului, dreneaza bila, are efect detoxifiant si amelioreaza bolile de plamani”.

Efectele tamaduitoare sunt confirmate si de nutritionistul Corina Zugravu. „Contine proteine hidrosolubile din lapte, pe care se cladeste intregul sistem imunitar. Extractul proteic de zer obliga ficatul sa consume rezervele de colesterol. Aceste proteine se gasesc si in suplimentele pentru culturisti, avand efect de crestere a tesutului muscular in detrimentul celui adipos”. Zerul contine complexul de vitamine B, care ajuta si sistemul nervos. „Cocktailul” este recomandat de trei ori pe zi, inainte de mese, si este dublat de baile cu zer, dimineata si seara.
Pentru acestea, zerul este incalzit la o temperatura de 38 de grade, pentru a se raspandi cat mai rapid pe tot corpul.

Bai in lapte si miere
Se adauga lapte si 200 de grame de miere si se toarna intr-o cadita speciala de lemn, lacuita. Pentru un efect special, se presara petale de trandafiri. Baile cu adaos de zer sunt ideale pentru pielea sensibila sau uscata, avand efect de catifelare si chiar de ameliorare a alergiilor.

Principalele efecte terapeutice
– Favorizeaza digestia, ajuta la sinteza acizilor biliari si protejeaza ficatul;
– Ajuta la slabit, avand efect de crestere a masei musculare in detrimentul tesutului adipos;
– Stimuleaza imunitatea si ajuta la prevenirea si tratarea infectiilor respiratorii;
– Are efect diuretic si laxativ;
– Reduce valorile colesterolului;
– Are efect detoxifiant si tonifiant, inlatura oboseala;
– Catifeleaza pielea si amelioreaza alergiile.

O suta de grame de zer contin doar 26 de calorii, ceea ce este perfect in arderea grasimilor.

Zerul este plin de cisteina, o substanta necesara pentru fabricarea de glutation, un antioxidant puternic ce protejeaza organismul de infectii si toxine. Glutationul este de asemenea destul de eficient si in tratamentul glandei tiroide, cancerului, sclerozei cat si a bolii Parkinson.



loading...

Adauga un comentariu