Prima pagină » Actualitate » Terifiant! Un copil a sunat la numărul de urgență pentru a anunța că a fost abuzat sexual! Când autoritățile au ajuns la locul faptei, au rămas stupefiate! Ajunseseră prea târziu
Terifiant! Un copil a sunat la numărul de urgență pentru a anunța că a fost abuzat sexual! Când autoritățile au ajuns la locul faptei, au rămas stupefiate! Ajunseseră prea târziu

Terifiant! Un copil a sunat la numărul de urgență pentru a anunța că a fost abuzat sexual! Când autoritățile au ajuns la locul faptei, au rămas stupefiate! Ajunseseră prea târziu

10 ian. 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

Un minor a sunat la numărul unic 983. Acesta a anunțat că a fost abuzat de un membru al familiei. Situația este alarmantă! Sute de copii maltratați au sunat la acest număr de telefon. Au anunțat că au fost abuzați sexual, fizic și au fost trimiși la cerșit! Reprezentanții DGASPC susțin că numărul acestor cazuri este îngrijorător și, totodată, în creștere.

Minor agresat sexual. Părintele a fost închis

În luna iunie 2019, un minor a fost agresat sexual. După ce a scăpat din mâinile părintelui agresor, acesta a pus mâna pe telefon și a tastat 983. La numărul unic de urgență pe care îl cunoștea de la reprezentanții instituției DGASPC i-a răspuns un psiholog. Copilul abia își găsea cuvintele pentru a explica ceea ce i s-a întâmplat. După ce a aflat toate informațiile, echipa care se ocupă de soluționarea acestor cazuri a sunat Poliția Locală și împreună s-au deplasat la casa copilului abuzat. Era deja prea târziu, fapta fiind deja comisă, însă autoritățile au luat toate măsurile necesare pentru a pedepsi fapta agresorului. În urma anchetelor, copilul a rămas în grija mamei, iar tatăl a fost închis.

„În urma anchetei s-a constatat că, după ce agresorul a fost arestat, copilul putea fi în siguranță în familia respectivă. Totodată, cei apropiați s-au dovedit a fi capabili de a-l sprijini pe acesta să depășească trauma, așa că minorul a rămas la domiciliu”, spune Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt DGASPC Iași.

În situația lui sunt sute de alți copii.

Un apel le-a salvat viața!

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași a înregistrat în perioada decembrie 2018 – decembrie 2019 un număr revoltător de cazuri de copii maltratați. La numărul unic de urgență 983, copiii supuși abuzului fizic, neglijați, abuzați sexual sau trimiși la cerșit și-au povestit durerea. Reprezentanții DGASPC au auzit declarații greu de imaginat. Echipajul desemnat să intervină în astfel de situații este disponibil non-stop. Astfel, aceștia au fost nevoiți să plece pe teren chiar și la ore târzii în noapte, pentru a salva copiii lipsiți de apărare. Din cauza numărului în creștere a solicitărilor prin numărul unic, echipa care se ocupă de soluționarea acestor cazuri s-a mărit.

Apeluri cu 20-30 la sută mai multe

Clipe greu de imaginat pentru sute de copii adoptați sau luați în plasament din județul Iași. Într-un raport emis de DGASPC Iași, 430 de copii au sunat la numărul unic de urgență 983 pentru a sesiza autoritățile că sunt puși în situații dificile. Reprezentanții instituției susțin că numărul solicitărilor este cu 20, 30 la sută mai mare decât în anii precedenți. În funcție de gravitatea cazului prezentat telefonic, reprezentanții DGASPC trimit, pentru a interveni, un echipaj format din psiholog, asistent social și șofer, sau chiar, pentru cazuri mai dificile, membii unui echipaj al Poliției Locale.

Sute de apeluri la 983

La numărul unic de urgență 983, în perioada decembrie 2018- decembrie 2019, 91 de copii au anunțat autoritățile că sunt neglijați, 36 că sunt abuzați fizic și 8 sexual. Tot telefonic, 21 de copii au anunțat că sunt abuzați emoțional, 31 că sunt supuși violenței domestice, cinci că sunt trimiși la cerșit, trei că sunt exploatați prin muncă, iar 43 sunt prezentați de statistică sub denumirea de „alte situații”.

„Din echipa care gestionează cazurile anunțate telefonic la numărul unic 983 fac parte asistenți sociali și psihologi din cadrul Centrului de Plasament în Regim de Urgență. Este vorba despre patru asistenți sociali și trei psihologi. Aceștia sunt disponibili 24 de ore, șapte zile din șapte. În urmă cu câțiva ani, echipa era mai mică, însă, din cauza creșterii numărului de solicitări cu 20, 30 la sută, s-au mai făcut angajări. Cazurile sunt diverse, iar echipa, în funcție de gravitatea problemelor, decide cum se va soluționa întreaga situație”, spune Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt DGASPC Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`