Prima pagină » Economic Local » Termen pentru ieșenii care vor să se înscrie în agricultură ecologică. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Termen pentru ieșenii care vor să se înscrie în agricultură ecologică. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Termen pentru ieșenii care vor să se înscrie în agricultură ecologică. Ce condiții trebuie să îndeplinească

08 ian. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Ieșenii care vor să se înscrie în agricultură ecologică au ca termen jumătatea lunii mai 2024. Pentru a trece de la agricultură convențională la cea ecologică trebuie să parcurgă o perioadă de conversie de minimum doi ani

Producătorii din Iași care vor să se înscrie și anul acesta în agricultură ecologică o pot face până la 15 mai 2024. În această situație sunt cei care au primit certificarea pentru anul 1, 2 sau 3 și vor să fie în continuare certificați ecologic. Cei care intră pentru prima dată în acest sistem pot depune documentele în orice perioadă a anului. Pentru a trece de la agricultură convenţională la cea ecologică trebuie să parcurgă o perioadă de conversie de minimum doi ani, în care pământul să aibă timp să se „detoxifice”.

Astfel, producătorii vor fi verificați, în această perioadă, de unul din organismele de certificare aprobate de Ministerul Agriculturii, disponibile pe site-ul MADR. De asemenea, în toată această perioadă, ieșenii nu au voie să folosească pesticide sau modificate genetic.

Ce condiții trebuie să îndeplinească ieșenii?

Pașii care trebuie respectați sunt următorii: producătorul se înregistrează ca producător în agricultură ecologică la Direcția Agricolă Iași după ce completează o serie de documente. Apoi încheie un contract cu un organism de certificare care va verifica standardele de producţie. Dacă producătorul respectă regulile de producţie, va primi certificatul de produs ecologic şi va putea eticheta produsele cu menţiunea „ecologic”.

Reguli pentru producția ecologică: este interzisă utilizarea organismelor modificate genetic (OMG), utilizarea radiațiilor ionizante. Este limitată utilizarea îngrășămintelor artificiale, a erbicidelor și a pesticidelor, este interzisă utilizarea hormonilor și este restricționată utilizarea antibioticelor, acestea trebuind folosite numai atunci când nevoia de a asigura sănătatea animalelor o impune.

Nu pot fi folosite substanțe dăunătoare solului

Producătorii ecologici trebuie să adopte alte soluții pentru a menține fertilitatea solului și sănătatea animalelor și a plantelor, de exemplu: rotesc culturile, pentru a reface fertilitatea solului, cultivă plante fixatoare de azot și alte culturi pentru îngrășăminte verzi, nu utilizează îngrășăminte minerale pe bază de azot. Pentru a reduce impactul buruienilor și al dăunătorilor, aleg soiuri și rase rezistente și aplică tehnici care încurajează controlul natural al dăunătorilor, stimulează imunitatea naturală a animalelor. Iar pentru a menține sănătatea și bunăstarea animalelor, evită suprapopularea. A crescut numărul apicultorilor din agricultură ecologică.

Termen pentru ieșenii care se înscriu în agricultura ecologică și documente necesare

Printre documentele necesare înscrierii în agricultură ecologică sunt contractul încheiat între operator și organismul de inspecție și certificare menționat în fișa de înregistrare, declarația pe proprie răspundere în vederea înregistrării ca operator în sistemul de agricultură ecologică, conform anexei nr. 8 din HG 125112013 sau extras din SNIIF – Sistemul privind identificarea și înregistrarea animalelor din România, pentru fermierii cu animale crescute în sistem ecologic, în cazul ieșenilor cu afaceri în domeniul zootehnic. Transmiterea documentelor se face în format electronic, prin e-mail, poștă sau fax ori prin asociațiile profesionale legal constituite în domeniul agriculturii.

Se scumpesc produsele tradiționale și ecologice

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, TVA-ul pentru produsele tradiționale și ecologice o să crească de la 5 la 9 la sută. Astfel, se scumpesc aceste produse. Spre exemplu, dacă anul trecut cumpăram un kilogram de caș cu 30-35 de lei, majorarea va fi cu 1-1,20 lei. În Iași sunt înregistrați 246 de producători care sunt înscriși în sistemul ecologic. Iașul are 23 de produse tradiționale cu atestat. Acestea au fost atestate după ce producătorii au respectat niște condiții drastice de producție, astfel că nu conțin E-uri sau conservanți, având un termen mic de valabilitate. Atestatele sunt obținute de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcțiile Agricole.

Pe de altă parte, ieșenii care vor să se înscrie în agricultura ecologică au ca termen jumătatea lunii mai 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`