Economic Local

Termen urgent pentru fermierii din Iași! Inspectorii Direcției Agricole lucrează în acest weekend

Publicat: 10 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Termen urgent pentru fermierii din Iași Inspectorii Direcției Agricole lucrează în acest weekend
Fermierii din Iași mai pot depune cererile pentru despăgubiri

Fermierii din Iași mai au la dispoziție doar câteva zile pentru a depune cererile pentru despăgubirile de secetă la culturile semănate în toamna anului trecut. Termenul-limită pentru depunere este 12 decembrie, iar documentele se înaintează la sediul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași. Funcționarii instituției lucrează în acest weekend pentru ca toți fermierii să poată depune la timp cererile

Sute de fermieri din Iași au depus deja cererile pentru despăgubirile de secetă la culturile semănate în toamna anului trecut, pentru o suprafață de 20.000 de hectare. Cei care nu au reușit o pot face până pe 12 decembrie 2022, când expiră termenul. Documentele se depun la sediul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași.

Cererea trebuie să fie însoțită de o declarație pe proprie răspundere a fermierului din care să reiasă că nu se află în reorganizare, lichidare sau faliment, conform evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), la data depunerii solicitării pentru ajutor. De asemenea, trebuie să mai depună o copie a procesului-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, întocmit până la data de 15 august 2022, inclusiv, dar și copiile documentelor de identificare a coordonatelor bancare, precum banca comercială, codul IBAN, unde să fie virate sumele.

Fermierii trebuie să fie înregistrați în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură cu cererea unică de plată din care se identifică culturile înființate în toamna anului 2021, respectiv grâu și/sau secară și/sau triticale și/sau orz și/sau orzoaică și/sau ovăz și/sau rapiță, precum și suprafețele de teren declarate, aferente acestor culturi. Fermierii din Iași au solicitat despăgubiri de secetă pentru 104.000 de hectare, însă, până în prezent, doar 30.000 au fost confirmate de comisia de evaluare ca fiind calamitate.

Fermierii din Iași au aflat că vor rămâne fără despăgubiri

Un scandal de proporții a izbucnit la Iași, după ce fermierii au aflat că nu vor primi despăgubirile de secetă din cauza unor greșeli ale unor angajați ai Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași. Fermierii susțineau că vor da instituția în judecată.

Aceștia au constatat că pe procesele-verbale încheiate de comisia venită în luna iulie a acestui an, formată din reprezentanți ai Direcției Agricole, Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și ai unității administrativ-teritoriale unde se află terenurile, sunt greșite. Astfel, comisia a trecut pe procesul-verbal „recoltat”, respectiv valori efectiv recoltate, și nu „procent de calamitate”, cum era normal, care să specifice gradul de calamitate al culturii, de la 30 la 100 la sută.

Cuantumul maxim stabilit este de 1.500 de lei, la hectar

După ce mai multe asociații care reprezintă fermierii din toată țara au discutat cu Petre Daea, ministrul Agriculturii, s-a decis ca fiecare fermier cu culturi calamitate să primească despăgubirile de secetă, indiferent de ceea ce este trecut pe procesul-verbal. Astfel, Ministerul Agriculturii a decis acordarea unor despăgubiri de cel mult 1.500 de lei, la hectar.

Suma variază în funcție de gradul de calamitate. Suma pe care o primește un fermier se calculează prin înmulțirea cuantumului maxim al grantului, adică 1.500 lei/ha, cu gradul de afectare prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor și cu suprafața calamitată prevăzută în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, iar rezultatul obținut se împarte la o sută.

Plata despăgubirilor se face pentru următoarele culturi: grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz și rapiță. De asemenea, fermierii pot cere informații de la inspectorii Direcției Agricole Iași.

Adauga un comentariu