O țestoasă celebră de la Grădina Zoologică din Viena a murit la vârsta de 130 de ani. Grădina Zoologică Schoenbrunn din Viena a anunţat marţi moartea celui mai vârstnic rezident al său, o ţestoasă gigant de Seychelles, pe nume Schurli, în vârstă de circa 130 de ani, informează DPA.
„Numeroşi vizitatori ai grădinii zoologice îl ştiau dintotdeauna” pe Schurli, a povestit zoologul Anton Weissenbacher. Ţestoasa mascul trăia în fosta menajerie imperială din 1953.
În timpul Campionatului European de Fotbal din 2016, Schurli fusese chiar folosit ca oracol pentru a prezice rezultatele meciurilor.
În pofida vârstei sale înaintate, ţestoasa a participat la un studiu în urmă cu câţiva ani în care a demonstrat că îşi poate aminti imediat o sarcină pe care o învăţase cu nouă ani înainte.
În octombrie 2019 a murit șestoasa Alagba. Avea 344 de ani
Alagba, un exemplar masculin de broască ţestoasă uriaşă, al cărui nume în limba yoruba însemna bătrânul, a murit după o scurtă suferinţă. Alagba, o broască ţestoasă uriaşă considerată cea mai bătrână din Africa, a decedat, la vârsta de 344 de ani, la palatul regelui tradiţional din oraşul nigerian Ogbomoso, Oba Jimoh Oyewunmi, a informat secretarul său privat, Toyin Ajamu, citat de EFE şi de agenţia NAN. Alagba, un exemplar masculin de broască ţestoasă uriaşă, al cărui nume în limba yoruba însemna bătrânul, a murit joi după o scurtă suferinţă, a declarat Toyin Ajamu, citat de presa locală.
Alagba a trăit în pace timp de mai multe secole la palat. Broasca ţestoasă a fost în trecut gazda a numeroşi monarhi în Ogbomoso’, a precizat secretarul privat. Aparţinând unei specii recunoscută pentru longevitatea deosebită, ţestoasa Alagba a devenit populară după ce actualalul soun (titlu monarhic) şi-a folosit resursele personale pentru a-i asigura un trai bun.
Alagba avea avea doi membri ai personalului palatului care îi erau dedicaţi, a indicat secretarul. Aceştia îi asigurau hrană, asistenţă medicală şi alte lucruri necesare pentru a se asigura că beneficia de cel mai bun tratament, a adăugat el. În fiecare zi, la Alagba veneau turişti din diferite părţi ale lumii’, a mai spus Ajamu adăugând că atât palatul cât şi sectorul turistic ‘deplâng moartea lui Alagba’. Secretarul a anunţat că există intenţia ca trupul ţestoasei să fie conservat astfel încât turiştii să se bucure în continuare de prezenţa sa, notează sursele citate.