Actualitate

Tichetele cadou acordate angajaților altei companii nu vor mai fi impozitate

Publicat: 11 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tichetele cadou acordate angajaților altei companii nu vor mai fi impozitate
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz

În cadrul ședinței de astăzi, 11 aprilie, Senatul a adoptat, în unanimitate, o propunere legislativă cu privire la anularea unor obligații fiscale provenind din impozitarea veniturilor din tichete cadou obținute de către persoanele fizice de la alte persoane decât angajatorii acestora.

„Se anulează diferenţele de obligaţii fiscale principale, precum şi obligaţiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, ca urmare a reîncadrării din categoria veniturilor din alte surse în categoria veniturilor din salarii şi asimilate salariilor a veniturilor din tichete cadou obţinute de către persoanele fizice de la alte persoane decât angajatorii, pentru perioadele fiscale de până la 31 decembrie 2020 inclusiv şi neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi. Anularea se aplică inclusiv în situaţia în care tichetele cadou au fost acordate de către plătitorul de venit către angajatorul persoanelor fizice pentru a le distribui angajaţilor acestora în numele plătitorului de venit”, se arată în propunerea legislativă adoptată de Senat.

Mai multe asociații patronale au sesizat parlamentarii pentru a îndrepta situațiile din practică

În expunerea de motive din anul 2021, mai multe asociații patronale sesizaseră parlamentarii cu privire la necesitatea îndreptării situațiilor apărute în practică, din cauza interpretărilor diferite a legislației fiscale, referitoare la impozitarea veniturilor din aceste tichete cadou, care au condus, astfel, la impozitarea diferită a aceluiași tip de venit obținut de aceeași categorie de contribuabili, în condiții similare.

Iniţiatorii propunerii legislative, un grup de senatori PSD, au argumentat că proiectul de act normativ este necesar pentru a îndrepta situaţiile apărute în practică din cauza interpretărilor diferite a legislaţiei fiscale şi a opiniilor contradictorii ale organelor fiscale referitoare la această speţă.

Propunere urmează să fie dezbătută în Camera Deputaților

Propunerea legislativă urmează să fie dezbătută în Camera Deputaților, care este for decizional pentru acest caz. În ultimii trei ani, Fiscul a efectuat o serie de controale cu privire la tichetele cadou care sunt acordate angajaților partenerilor de afaceri fie în mod direct, fie prin intermediul angajatorilor. Acesta este contextul în care vine anularea obligațiilor fscale pentru angajatorii care au oferit ticchete cadou.

Astfel, Fiscul a reîncadrat aceste tichete, care nu erau impozitate, ca venituri salariale şi, prin urmare, angajatorii ar fi trebuit să plătească la stat impozitul pe venit şi contribuţiile sociale aferente. Noua lege discutată de Senat „anulează” toate deciziile Fiscului de reîncadrare a acestor venituri.

„Organul fiscal nu reîncadreaza în venituri din salarii şi asimilate salariilor veniturile din tichete cadou obţinute de către persoanele fizice de la alte persoane decât angajatorii acestora şi încadrate în categoria veniturilor din alte surse şi nu emite o decizie de impunere în legătură cu o astfel de reîncadrare, pentru perioadele anterioare datei de 31 decembrie 2020 inclusiv”, se mai arată în proiect.

Adauga un comentariu