Prima pagină » Local » Tinerii aflați în dificultate vor putea achiziționa noi apartamente. Contractul de proiectare a fost semnat

Tinerii aflați în dificultate vor putea achiziționa noi apartamente. Contractul de proiectare a fost semnat

11 feb. 2023, 02:00,
Alexandra MAISNER în Local

Un nou proiect ce îi vizează pe tinerii aflați în dificultate este în curs de implementare. Contractul de proiectare a fost semnat, iar finalizarea construcției este programată în anul 2026

Proiectul este finanțat prin Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR). Construirea locuințelor nZEB va fi desfășurată pe o suprafață de teren de 14.317 mp, iar aceasta va include și 45 de stații de reîncărcare a mașinilor electrice. Obiectivul proiectului implică construirea de locuințe nZEB plus pentru tineri, dar și locuințe de serviciu pentru specialiștii din sănătate și învățământ. Blocul va fi construit în Iași, zona Grădinari – Metalurgie. Proiectul trebuie finalizat până la data de 21 martie 2026. Astfel, mai mulți tineri aflați în dificultate vor putea beneficia de noi locuințe.

Sediu Directiei Fond Locativ Iasi

Direcția Fond Locativ Iași a anunțat semnarea contractului de proiectare pentru cele 188 de apartamente

Tinerii aflați în dificultate vor putea beneficia de noi apartamente

Imagine proiect bloc

Conceptul de locuință nZEB presupune crearea unui spațiu locativ ce înregistrează consum de energie echivalent cu zero

Un proiect ce îi vizează pe tinerii aflați în dificultate urmează să fie implementat la Iași. Aceștia vor putea locui într-un bloc cu 188 de apartamente, într-o construcție de tip nZEB, ce are ca și caracteristică principală performanța energetică ridicată. La finalul anului 2022, Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, a semnat, la Ministerul Lucrărilor Publice și Administrației, proiectul de finanțare prin intermediul Planului Național de Reziliență și Redresare (PNRR), un proiect de construire a unui ansamblu de locuințe pentru tinerii din zona Grădinari – Metalurgie. Recent, Primăria Municipiului Iași a anunțat lansarea proiectului. Valoarea totală a acestuia este de puțin peste 73 de milioane de lei. Din această sumă, ajutorul de stat este reprezentat de suma de 6.5 milioane de lei.

„Construcția va fi amplasată tot în Metalurgie. Noi urmărim etapele din ghidul PNRR. Am obținut cererea de finanțare pentru cele 188 de locuințe realizate tot în zona Metalurgie, în continuarea celor care există acolo. Am obținut finanțarea, astăzi (ieri – n.r.) semnăm și contractul pentru proiectare. Noi, în termen de 6 luni de la semnare, avem obligația să înaintăm Ministerului Dezvoltării documentele de proiectare, documentele de urbanism și altele.

Până la sfârșitul anului trebuie să avem și autorizația de construcție, și contractul de lucrări. Termenul de implementare este până în 2026, avem termen de 4 ani. Sperăm să avem noroc și de un constructor bun și serios care să ducă proiectul conform reglementărilor pe care noi le avem de respectat în execuție”, a precizat directorul executiv al Direcției Fond Locativ Iași.

Conceptul de locuință nZEB presupune crearea unui spațiu locativ ce înregistrează un consum de energie echivalent cu zero. Clădirile nZEB au o performanță energetică foarte ridicată, necesarul de energie provenind într-o măsură cât mai mare din surse regenerabile de energie, inclusiv cu energie din surse regenerabile ce este produsă la fața locului sau în apropiere. nZEB este un concept devenit obligatoriu în construcții: clădiri cu consum de energie aproape zero, altfel spus, clădiri cu performanță energetică foarte ridicată.

Performanța energetică este definită ca fiind „cantitatea de energie necesară pentru a satisface necesarul de energie corespunzător unei utilizări tipice a clădirii, care include, între altele, energia utilizată pentru încălzire, răcire, ventilație, apă caldă și iluminat”.

Tineri


Tinerii aflați în dificultate vor beneficia de noi locuințe

Ce înseamnă o clădire al cărei consum de energie este aproape egal cu zero?

Colaj foto

Contractul de proiectare a fost semnat

O clădire al cărei consum de energie este aproape egal cu zero înseamnă o clădire cu o performanță energetică foarte ridicată, cantitatea de energie necesară a fi consumată este mai mică cu cel puțin 60 la sută față de o clădire obișnuită. În același timp, necesarul de energie aproape egal cu zero (sau foarte scăzut) ar trebui să fie acoperit, într-o anumită măsură, cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile ce este produsă la fața locului sau în apropiere.

Însă o clădire cu un consum de energie aproape egal cu zero nu înseamnă diminuarea confortului termic, ci implementarea unor soluții verzi și sustenabile care să scadă consumul de energie al clădirii și, implicit, costurile locuitorilor săi.

În plus, reducerea consumului și pierderii de energie, precum și utilizarea energiei din surse regenerabile, au ca efect protejarea naturii și diminuarea impactului negativ asupra mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`