Actualitate

Titus Corlățean, despre Ținutul Secuiesc: „Klaus Iohanis face exerciții mizerabile“

Publicat: 29 apr. 2020
1

Senatorul PSD Titus Corlățean a reacționat dur astăzi în plenul Senatului, la dezbaterea proiectului privind autonomia Ținutului Secuiesc, la afirmațiile președintelui Klaus Iohannis care i-a acuzat pe social-democrați pentru adoptarea tacită a proiectului în Camera Deputaților.

Spunand ca PNL-istii sunt „patrioti de conjunctura”, Corlățean a continuat: „Mi se pare rusinos ca de la tribuna prezidentiala, Klaus Iohannis a aratat ca de jos poate ajiunge nivelul celui care pretinde o Romania normala. Acele afirmatii care urmaresc sa capitalizeze politic o conjunctura nefericita de la Camera Deputatilor reprezinta un exercitiu mizerabil de politica de la cel care se pretinde a fi un politician european (…) Presedintele PNL, premierul Orban a dat personal instructiuni grupurilor PNL sa voteze impotriva proiectului care marcheaza ziua de 4 iunie ca Zi a Tratatului de la Trianon”.

Un proiect de lege care prevede că Ținutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică a fost adoptat tacit de Camera Deputaților. Proiectul a ajuns la Senat, care este for decizional.

„Ţinutul Secuiesc devine o regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României”, se arată în proiectul de lege iniţiat de deputaţii UDMR Zsolt-Istvan Biro şi József-György Kulcsar-Terza.

Iniţiatorii susţin că înfiinţarea regiunii autonome este o expresie a identităţii istorice a zonei şi va asigura egalitatea de şanse a cetăţenilor şi protecţia identităţii naţionale maghiare.

„În limitele legii, este de dorit transferarea în competenţa regiunii şi a unor sarcini care aparţin unor competenţe naţionale. Regiunea trebuie să dispună de mijloacele necesare realizării acestui scop”, se mai arată în proiectul de lege adoptat tacit de Camera Deputaților.

Ţinutul Secuiesc, care ar urma să fie compus din judeţele Covasna, Harghita precum şi „scaunul istoric Mureş”, ar avea un preşedinte cu mandat de patru ani.

„În Ţinutul Secuiesc limba maghiară are acelaşi statut ca şi limba oficială a statului. Toţi cetăţenii domiciliaţi sau rezidenţi în Ţinutul Secuiesc au dreptul să folosească ambele limbi în condiţii egale, în viaţa privată şi cea publică, inclusiv în cadrul instituţiilor publice, precum şi în faţa autorităţilor publice, atât oral cât şi în scris”, conform proiectului de lege.

Comentarii
  • Atat timp cat PSD detine sefia Camerei Deputatilor si are majooritatea in Parlament nu poti sa lasi sa treaca tacit un proiect ca acesta de autonomie a tinutului Secuiesc.
    A aruca vina pe Iohanes ca a inflamat spiritile cu nationalismul lui, in contextul cand tu PSD ai lasat sa treaca prin Camera Deputatilor un asemenea proiect si sa fie adoptat tacit este total deplasat si de o mojicie pana la cer.
    PSD NU CONSIDERATI POPULATIA TAMPITA, CA ADRUSCA AL VOSTRU, CA IL VEDETI VOI PE DRACU LA VIITOARELE ALEGERI.
    DORIM REFERENDUM PE ACEASTA TEMA NU SA HORARASCA PARLAMENTUL

Adauga un comentariu