O decizie de ultimă oră prevede ca toată populaţia se va putea racorda la gaze naturale în mod gratuit. Conform unui ordin aprobat de Autoritatea de Reglementare din domeniul Energiei şi aprobat pe data de 9 octombrie 2020, clienţii casnici se pot racorda la reţelele de distribuţie a gazelor naturale în mod gratuit.
Conform documentului care iniţial a intrat în dezbatere public, toţi clienţii care vor să aibă acces la reţeaua de gaze naturale se pot conecta cu aceasta în mod gratuit. Interesant este ca prevederea respectivă nu face referire la o distanţă faţă de reţea. Din aceste considerente se pare că populaţia se poate conecta la reţeaua de gaze naturale indiferent de distanţa pe care aceştia o au fată de reţea. Ordinul emis de ANRE 179 va deveni oficial după ce va fi publicat în Monitorul Oficial.
Toată populaţia se va putea racorda la gaze în mod gratuit
“Art. 2 – Prezentul regulament se aplică în relațiile dintre operatorii sistemelor de distribuție a gazelor naturale și:
a) solicitanții din categoria viitori clienți casnici și noncasnici care depun cerere pentru realizarea unui racord și, după caz, a unei/unui SRM/SR/SM/PRM/PR/PM necesar alimentării cu gaze naturale”.
Art. 5 – (1) În vederea racordării la SD, solicitanții, viitori clienți finali casnici, depun la OSD cererea de racordare prevăzută la art. 4 alin. (1) lit. a).
(2) OSD efectuează activitățile prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. b)-s).
Înainte de a se putea racorda la reţeaua de gaze naturale, viitorul client va depune o cerere la reţeaua de distribuţie cum ar fi Delgaz Grid sau Distrigaz Sud Rețele.
Ce documente ai nevoie pentru a te putea conecta gratuit
Pentru a te putea conecta gratuit la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale, clientul are nevoie, pe lângă cererea tip şi de alte câteva documente. Vom explica, în rândurile care urmează, despre ce documente aveţi nevoie.
Viitorul client va avea nevoie de documente care să ateste dreptul la folosinţă a proprietăţii (teren, casa bloc etc) care urmează a fi conectată la reţeaua de gaze naturale. Documente de identificare ale solicitantului și, după caz, ale persoanei fizice sau juridice mandatate de acesta să îl reprezinte în relația cu OSD; se depune actul de identitate, pentru persoanele fizice, respectiv certificatul de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului, pentru persoanele juridice și, după caz, mandatul.
Alte înscrisuri pe care solicitantul consideră necesar să le depună în susținerea cererii.
În proiectul adoptat de ANRE se menţionează clar faptul că viitorul client nu va suporta niciun cost de racordare. Distribuitorul este cel care va suporta toate costurile. Regula este valabilă doar pentru persoanele fizice.
Art. 4 – (1) Pentru realizarea racordării la SD a solicitanților prevăzuți la art. 2 lit. a)-e) se parcurg următoarele etape:
b) evaluarea cererii de racordare;
c) stabilirea soluției tehnice pentru realizarea obiectivului/conductei necesar/necesare racordării;
d) eșalonarea lucrărilor necesare racordării și actualizarea planurilor de investiții cu lucrările necesare stabilite la lit. c) în conformitate cu prevederile din Procedură;
e) emitere ATP în funcție de soluția tehnică prevăzută la lit. c) în cazul în care nu este obiectiv/conductă necesar/necesară racordării; dacă există obiectiv/conductă necesar/necesară racordării, OSD emite ATR conform modelului prevăzut în anexa nr. 2;
f) obținerea certificatului de urbanism, a avizelor și acordurilor/autorizațiilor emise de organismele abilitate, precum și a autorizației de construire a obiectivului/conductei necesar/necesare racordării, în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
g) proiectarea obiectivului/conductei necesar/necesare racordării;
h) verificarea documentației tehnice/proiectului tehnic aferente obiectivului/conductei necesar/necesare racordării, prin intermediul verificatorilor de proiecte atestați ANRE, conform prevederilor legale;
i) execuția obiectivului/conductei necesare racordării;
s) recepția și punerea în funcțiune a racordului și SRM/SR/ SM/PRM/PR/PM de către OSD.
Iată și ce înseamnă abrevierile: SRM – stația de reglare-măsurare a gazelor naturale; SR – stația de reglare a gazelor naturale, SM – stația de măsurare, PRM – postul de reglare-măsurare a gazelor naturale; PR – postul de reglare a gazelor naturale; PM – postul de măsurare;
Iașul este codaș după numărul de clienți conectați la rețeaua de gaze naturale
Județul Iași a ajuns să se confrunte cu o situație atipică. Cel mai dezvoltat județ din Regiunea de Nord-Est suferă la unul din cele mai importante capitole pentru populație. Aducțiunea de gaze naturale rămâne în continuare una din cele mai mari probleme cu care se confruntă ieșenii, fie că locuiesc în nordul județului, fie că se află la doi pași de municipiul Iași. Cifrele oficiale prezintă o situație cu adevărat dezastruoasă și rușinoasă pentru toate autoritățile
Zeci de mii de ieșeni din localitățile județului nu au acces la una din cele mai importante utilități publice, gazele naturale. Aducțiunea de gaze naturale este un vis tot mai îndepărtat pentru mulți ieșeni, în ciuda faptului că localitățile se află în plină dezvoltare.
Conform ultimelor date oficiale furnizate de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, la nivelul județului Iași situația în ceea ce privește racordul locuințelor la rețeaua publică de gaze naturale nu era deloc îmbucurătoare. Dacă în mediul urban 90,2 la sută din locuințele celor cinci orașe apar ca racordate la rețeaua de gaze naturale, în mediul rural este un adevărat dezastru. Cifrele arată un procent de doar 8,4 la sută din locuințe racordate la gazele naturale.