Prima pagină » Culinar » Tocana de legume ca la mănăstire: Un gust deosebit, pe care nu-l poți rata!

Tocana de legume ca la mănăstire: Un gust deosebit, pe care nu-l poți rata!

14 iul. 2021, 13:36, 1 ,
în Culinar

În perioada de vară, tocana de legume este un deliciu culinar, și toată lumea știe că mâncărurile mănăstirești sunt deosebit de gustoase. Cine a avut ocazia să mănânce o toană de legume ca la mănăstire cu siguranță și-a dorit care sunt secretele din spatele acestei rețete senzaționale.

Tocana de legume poate fi considerată una dintre cele mai bune bucate sfințite, inspirate de ce ne-a lăsat Dumnezeu mai bun din rodul pământului și pomilor. Aproape toate legumele care se pun această tocană sunt culese din grădina mănăstirii.

La prima vedere, doar câteva legume nu te-ar face să crezi că acel gust dumnezeiesc poate fi obținut. Dar, datorită priceperii măicuțelor și călugărilor, tocana de legume ca la mănăstire poate fi considerată o adevărat minunăție grație exploziei de gust și culoare.

tocană cu legume

Tocana de legume ca la mănăstire: Ingrediente atent alese din grădină

Pentru cei care au gustat măcar o dată tocana de legume ca la mănăstire, cu siguranță și-ar dori să încerce și acasă această rețetă.

Tocana de legume ca la mănăstire nu necesită mult timp pentru preparare și nici multă îndemânare. Aceasta poate reprezenta oricând un foarte bun aperitiv, la fel cum este zacusca sau alte preparate de acest fel.

Pentru tocana de legume ca la mănăstire ingredientele folsoite sunt: 1 kg de morcovi, 1 kg ardei kapia, 1 kg gogoşari, 3 kg de roşii 4-5 ardei copţi, 300 ml ulei. La acestea se mai adaugă sare, piper, enibahar și foi de dafin.

tocană cu legume

Rețetă simplă pentru un gust senzațional

Pentru această rețetă de tocană, măicuțele întâi curățau ceapa, pe care o toci mărunt. Pe urmă, morcovul se dă pe răzătoarea mare. Într-o oală se pune uleiul la încins şi se adaugă ceapa tocată şi morcovul dat pe răzătoare şi o linguriţă de sare neiodată.

Pe urmă, se dă focul la mic şi se amestecă periodic, până se moaie legumele.

tocană cu legume

Între timp ardeii şi gogoşarii se taie fâşii. Când ceapa şi morcovul s-au înmuiat, se adaugă ardeii. Se amestecă şi se fierbe tocana în continuare până se înmoaie şi aceştia. Se adaugă ardeii copţi curăţaţi de coji şi seminte şi rupţi fâşii. Roşiile se opăresc şi se fac pastă ca aici. Se adaugă pasta de roşii şi se mai fierbe tocana circa o jumătate de oră. Se potriveşte de sare, se adaugă piper, câteva boabe de enibahar şi câteva foi de dafin.

Se mai fierbe 10-15 minute, după care se toarnă, fără a opri focul, în borcane sterilizate. După, se pun capacele şi se aşază borcanele cu fundul în sus pentru 5 minute. Pe urmă, se pun borcanele între pături pentru a se răci încet şi a se steriliza. Când s-au răcit se aşează în cămară.

Tocana de legume ca la mănăstire este un aperitiv excelent şi o gustare deosebită și idelă si în perioadele de post.

tocană cu legume

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 decembrie 2025
15 decembrie 2025
Articole similare
Ninja de Iași: Claudiu, un individ care s-a uitat probabil prea mult la filme, a pus mâna pe o sabie katana și a intrat în curtea vecinilor, căutându-i să le taie capul. Iată cum s-a terminat totul 
02:00
FOTOEXCLUSIV Ninja de Iași: Claudiu, un individ care s-a uitat probabil prea mult la filme, a pus mâna pe o sabie katana și a intrat în curtea vecinilor, căutându-i să le taie capul. Iată cum s-a terminat totul 
El este șoferul care a spulberat-o pe femeia aflată pe trecerea de pietoni în Baza 3. Avea permis de conducere de anul trecut și l-a avut suspendat pentru viteză: „Conducea ca disperatul”
02:00
FOTOVIDEOEXCLUSIV El este șoferul care a spulberat-o pe femeia aflată pe trecerea de pietoni în Baza 3. Avea permis de conducere de anul trecut și l-a avut suspendat pentru viteză: „Conducea ca disperatul”
După ce i-a dat contracte prin încredințare directă de peste un milion de lei, primarul din Podu Iloaiei, Ioan Alexa, schimbă strategia! La licitația pentru renovarea energetică a blocurilor doar preferatul PNL a depus oferta
02:00
FOTO După ce i-a dat contracte prin încredințare directă de peste un milion de lei, primarul din Podu Iloaiei, Ioan Alexa, schimbă strategia! La licitația pentru renovarea energetică a blocurilor doar preferatul PNL a depus oferta
O fostă educatoare supraviețuiește în frig și întuneric. Gabriela Nistor: „Plâng în fiecare zi, dar acum, în perioada asta, e mai greu”
02:00
FOTOVIDEO O fostă educatoare supraviețuiește în frig și întuneric. Gabriela Nistor: „Plâng în fiecare zi, dar acum, în perioada asta, e mai greu”
O nouă premieră se joacă pe scena Teatrului Național Iași: „Casa cu stihii” – o dramă psihologică axată pe pierderea echilibrului
02:00
O nouă premieră se joacă pe scena Teatrului Național Iași: „Casa cu stihii” – o dramă psihologică axată pe pierderea echilibrului
Tragedie într-o familie din Iași! Un tânăr, în vârstă de 17 ani, a murit în condiții suspecte la o fermă. Patronul Constantin Aneculăesei: „Asta te freacă grija pe tine”
02:00
FOTOVIDEO Tragedie într-o familie din Iași! Un tânăr, în vârstă de 17 ani, a murit în condiții suspecte la o fermă. Patronul Constantin Aneculăesei: „Asta te freacă grija pe tine”
Un nou împrumut pe capul ieșenilor! Primarul Mihai Chirica vrea peste 22 de milioane de euro pentru finalizarea unor proiecte din municipiu
02:00
Un nou împrumut pe capul ieșenilor! Primarul Mihai Chirica vrea peste 22 de milioane de euro pentru finalizarea unor proiecte din municipiu
Fermierii din Iași au primit sume importante, în ultimele două săptămâni, de la APIA. Plăți de peste 3 milioane de euro către beneficiari
02:00
Fermierii din Iași au primit sume importante, în ultimele două săptămâni, de la APIA. Plăți de peste 3 milioane de euro către beneficiari
Alimentul nelipsit de pe masa de Crăciun, mai scump anul acesta. Comercianții vin în piețele din Iași de mai mulți ani. „Așa fac în fiecare an”
02:00
FOTO Alimentul nelipsit de pe masa de Crăciun, mai scump anul acesta. Comercianții vin în piețele din Iași de mai mulți ani. „Așa fac în fiecare an”
Apa de la Spitalul „Sf. Maria” din Iași încă nu poate fi folosită după ce a fost depistată o bacterie periculoasă! În continuare, se internează doar urgențele
02:00
Apa de la Spitalul „Sf. Maria” din Iași încă nu poate fi folosită după ce a fost depistată o bacterie periculoasă! În continuare, se internează doar urgențele