Tocănița de ardei copți cu sos de roșii este un deliciu simplu și plin de savoare, perfect pentru a fi servit cu mămăliguță caldă sau cu pâine proaspătă. Iarna, acest preparat este o modalitate excelentă de a valorifica ardeii copți și păstrați în congelator, bucurându-te astfel de gustul lor intens și dulce.
Ardeii copți pe plită sau la grătar au o savoare deosebită care nu poate fi egalată prin coacerea lor la cuptor. Ea vine tocmai de la petele negre de arsură, de la coaja carbonizată a acestora. De aceea gospodinele folosesc ardeii grași sau kapia copți, atât la zacuscă, cât și la musacaua de vinete.
Tocăniță de ardei copți cu sos de roșii
Tocănița de ardei copți e bună atât caldă, cât și rece, dar ceea ce face din ea o mâncare versatilă este faptul că se poate consuma și cu mămăliguță caldă sau rece, dar și cu pâine. Important e să întingi cu ceva în sosul acela dulce-acrișor și atât de gustos.
Din ingredientele de mai jos rezultă 4 porții delicioase de tocăniță de ardei copți: 350 g ardei copți (aproximativ 5 ardei kapia) – ardeii copți aduc acea dulceață specifică și un gust ușor afumat; 1 ceapă – adaugă savoare și consistență sosului; 3 linguri ulei – pentru călit ceapa și usturoiul; 200 ml roșii pasate – baza sosului nostru delicios; 10 g făină (1 lingură) – pentru a îngroșa sosul; 3 căței de usturoi – pentru un gust intens și aromat; sare, piper, cimbru uscat – după gust, pentru a aduce la viață toate aromele; pătrunjel proaspăt pentru servit – pentru prospețime și culoare. Dacă nu ai posibilitatea să faci niște ardei copți pe grătar, iată trucurile care te vor ajuta să faci niște ardei copți la cuptor foarte suculenți și gustoși.
Dacă nu ai ardei kapia, poți folosi și ardei gras roșu, galben sau verde, iar în loc de roșii pasate, poți folosi roșii proaspete sau chiar conserve de roșii. Poți înlocui făina cu amidon de porumb pentru a îngroșa sosul sau poți renunța la ea dacă dorești un sos mai fluid.
Iată cum se prepară
Dacă nu ai ardei copți, trebuie să-i coci, apoi vor fi curățați de coajă, îndepărtându-se cotoarele și semințele. Dacă folosești ardei congelați, lasă-i să se dezghețe înainte de gătire. Nu arunca zeama pe care o lasă ardeii, aceasta va fi folosită în rețetă. Iată cum să faci și o tocăniță de pui cu slăninuță.
Ceapa trebuie tocată mărunt alături de un cățel de usturoi. Într-o tigaie sau cratiță cu capac, pune uleiul la încins, apoi adaugă ceapa și usturoiul tocat. Amestecă și lasă ceapa să se călească 2 minute, cât să își dezvolte aroma. Presară un praf de sare și adaugă în tigaie 100 ml de apă. Pune capacul și lasă ceapa să se mai gătească timp de 5 minute, amestecând din când în când ca să nu se lipească.
Pentru pregătirea sosului se adaugă roșiile pasate, sare, piper și cimbru uscat după gust. Pune capacul și lasă legumele să fiarbă cam 10 minute. Apoi se pun în tigaie ardeii copți tăiați fâșii, se adaugă și sucul lăsat de ardeii copți, și, la nevoie se comletează cu puțină apă. Într-un castron, se amestecă 1 lingură de făină cu 100 ml de apă rece și se toarnă amestecul în tigaie. Se lasă mâncarea să mai fiarbă pentru încă 10 minute la foc mic.
La final se stinge focul, se presară restul de usturoi tocat mărunt, pătrunjelul proaspăt și lăsați mâncarea deoparte câteva minute, acoperită cu un capac, ca să se îmbine toate aromele. Servește tocănița de ardei copți cu sos de roșii împreună cu o mămăliguță cladă și presară puțin pătrunjel proaspăt tocat înainte de servire.