TOP exclusiv BZI LIVE! Pericole în jungla democrației: Atenție Hybris! O ediție incitantă alături de Virgil Leițoiu, sociolog programată vineri, 9 februarie 2024, ora 14.30 în Studioul BZI LIVE!
Pe acest plan, invitatul face o introducere și precizări legate de subiectul ce va fi prezentat în această producție media, mai jos!
Pericole în jungla democrației: Atenție Hybris!
Departajarea speciei umane de celelalte animale care populează (încă!) Terra s-a făcut și prin inventarea legii, prin protejarea celui mai slab în fața celui mai puternic. Avem, noi oamenii, pretenția că suntem civilizați pentru că pedepsim pe cei care încalcă legea, cu toate astea se uită cel mai adesea că principiul fundamental al justiției este iertarea? Mai mult de atât am inventat, noi oamenii, politica, o altă junglă, o nouă junglă, una în care pericolele stau pitite după fiecare copac sau tufă mai frumos colorată! Partea bună a acestei jungle este aceea că până la un anumit nivel și-a creat propriile mecanisme de selecție și de suficient de multe ori ajung să domine exemplarele potrivite pentru acest lucru, partea rea este aceea că această junglă dictează modul în care noi toți trăim, ne dictează libertățile și modul în care ne ducem existența, ba mai mult ne oferă iluzia că noi cei din afara pădurii am putea decide ce se întâmplă în interior.
În acest punct apare pericolul apariției Hybris-ului. Ce este, cum apare, de ce și cum ne influențează apariția acestuia, sunt întrebări pe care foarte mulți le pun și prea puțini răspund. Unele abordări sunt punctuale, altele mult prea generale, partea bună din aceste discuții legate de Hybris este aceea că indiferent de abordare tot mai mulți oameni află că există. În final să știi că există pericolul este primul pas în a te proteja.
Proverbul ”Mândria merge înaintea pieirii și trufia merge înaintea căderii”
În utilizarea sa modernă, Hybris denotă mândria excesivă de confidență, combinată cu aroganța. Hybris este adesea asociat cu o lipsă de smerenie. Uneori, hybris-ul unei persoane este asociat și cu ignoranța. Proverbul ”Mândria merge înaintea pieirii și trufia merge înaintea căderii” (din Proverbele și pildele lui Solomon, 16:18) este gândit să rezume utilizarea modernă a Hybris-ului. Hybris-ul este, de asemenea, denumit ”mândria ce orbește”, deoarece adesea determină cine comite Hybris să acționeze în moduri nechibzuite. După ce am aflat cu ceva detalii ce este Hybrisul, acum trebuie să înțelegem și cum ne afectează în contextul unui sistem politic care, deși nu este cel mai bun, este deocamdată mai bun de toate celelalte din foarte multe puncte de vedere.
Un alt lucru care ar trebui discutat este dacă un cumva sistemul este cel care generează monștri și dacă nu cumva ar trebui să modificăm lucrurile din interior pentru a ne proteja pe noi, ca societate, de apariția celor care din aroganță și trufie iau decizii nechibzuite prin care fac rău celor care și-au investit încrederea în acesta. În ce privește sistemul politic denumit generic democrație una dintre cele mai educate și mai pragmatice opinii în acest sens o putem găsi în ”Democrația: un tur ghidat” (Democracy: A Guided Tour) a lui Jason Brennan din 2023: ”Ce face democrația bună? Promovează democrația pacea și stabilitatea sau provoacă diviziuni periculoase? Democrația ne luminează și ne înnobilează sau ne înfurie și ne face iraționali? Face democrația alegeri înțelepte sau prostești? Democrația ne sporește libertatea sau face ”majoritatea” stăpânul nostru? Democrația creează egalitate sau egalitatea democratică este o iluzie?”.
În acest context, despre acest subiect, vom discuta, fără a da sentințe și fără a ne erija în personaje proverbiale care dețin soluții
Aceste întrebări care au animat gândirea occidentală timp de peste două milenii sunt cele care conțin prin încercarea de a formula răspunsuri inclusiv soluții pentru ieșirea din criză dar și câteva elemente legate de cum se generează anomaliile din jungla democrației. Răspunsurile pe care Brennan le oferă, fără a compara democrația cu alte sisteme, sunt de natură de a ne oferi o imagine de loc idilică asupra sistemului pe care noi oamenii l-am construit și care acum se pare că începe, tot din vina noastră, să ne provoace mai mult rău decât bine. În final rămânem tot cu o întrebare și nu cu un răspuns. Într-o formulare poetică dar în același timp dureros de sinceră găsim această întrebare formulată de Freddie Mercury într-una dintre melodiile de pe albumul ”The Works” (lansat pe 27 februarie 1984), mai exact ultima melodie de pe fața doi a discului: ”Is this the world we created?” din care am extras doar un mic fragment: ”Uită-te doar la toate acele guri flămânde pe care trebuie să le hrănim
Aruncă o privire la toată suferința pe care o cultivăm
Atâtea fețe singuratice împrăștiate de jur împrejur
Căutând ceea ce au nevoie
Aceasta este lumea pe care am creat-o?” (Just look at all those hungry mouths we have to feed
Take a look at all the suffering we breed
So many lonely faces scattered all around
Searching for what they need
Is this the world we created?)
În acest context, despre acest subiect, vom discuta, fără a da sentințe și fără a ne erija în personaje proverbiale care dețin soluții. Scopul principal este acela de a informa și de a stârni curiozitatea celor care ne urmăresc.
Sociologul Virgil Leitoiu, om de radio, fost jurnalist, implicat în proiecte şi activităţi publice, civice, culturale sau private
Om de radio, fost jurnalist, implicat în proiecte şi activităţi publice, civice, culturale sau private, sociologul Virgil Leitoiu (absolvent al Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași) a fost și profesor, dezvoltând activităţi și proiecte civice, a avut iniţiative în zona egalităţii de gen, combaterea discriminării femeilor şi stoparea violenţei asupra acestora respectiv a traficului de persoane.
Este pasionat de fotografie, iubitor de Natură şi de protejarea ei, de drumeţii, Filosofie.
Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.