National

Topurile anului 2023 în viziunea lui SRS. Printre lideri, Ciolacu, Xi Jinping, Simion, Putin

Publicat: 19 dec. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Topurile anului 2023 în viziunea lui SRS. Printre lideri Ciolacu Xi Jinping Simion Putin
Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu

Cunoscutul jurnalist Sorin Roșca Stănescu a prezentat în cadrul unei emisiuni un clasament al evenimentelor și personalităților ce au dominat anul 2023.

Top 3 evenimente interne

Rocada finalizată între PSD și PNL și schimbarea relativ lină, fără mari convulsii, a premierilor între cele două partide ce a menținut guvernul stabil.

Trecerea în opoziție a UDMR și USR, două partide foarte diferite dar care pe banca opoziției primul are de câștigat iar al doilea are de pierdut. Totuși, trecerea pe banca de rezervă a ambelor partide, într-o situație extrem de sensibilă pe care o traversează România, atât în plan intern cat și în plan extern, este benefică României.

Creșterea AUR-ului, O creștere de nestăvilit a unui partid suveranist care le oferă românilor în ce să creadă.

Top 3 evenimente internaționale

Dialogul și înțelegerea la care s-a ajuns între Xi Jinping și Joe Biden, o înțelegere care a restructurat onest ordinea mondială în una de tip bipolar între SUA și China. Această Înțelegere va avea consecințe uriașe în viitor.

Al doilea eveniment cu influență uriaș asupra întregii lumi este războiul din Ucraina. Am ezitat între acest război și cel din Gaza pentru locul doi, l-am ales totuși pe acesta deoarece acest război a resetat Europa, care nu va mai fi un teren de joacă al Germaniei în urma înfrângerii Germaniei și poate duce la o constituție europeană ce va declara statele europene egale, inclusiv România. Nu cred totuși că Ucraina va intra în UE sau NATO.

Războiul din Gaza are niște implicații profunde asupra lumii actuale și a lumii viitoare Și care complică foarte mult situația Israelului, care este prins între ciocan și nicovală și a pierdut competiția propagandistică. Este totuși o presiune formidabilă celor două războaie să li se pună curând capăt.

Top 3 personalități din România

Marcel Ciolacu este pe locul întâi. Un om aparent simplu cu apucături de stilate a reușit să țină în echilibru PSD-ul, s-a comportat ca un integrator și a reușit să recupereze tot ceea ce se pierduse din PSD, Și, mai mult, se profilează ca un prezidențiabil. O performanță uluitoare pentru un om fără calibrul unui mare conducător.

George Simion m-a surprins prin coerență discursului său din ultima jumătate de an. S-a dovedit a fi performant și îmi plan intern și îmi plan extern și este liderul politic cel mai dinamic din România Și merită să culeagă roadele electorale pe care sigur le va culege.

Nu pot să mă hotărăsc pentru locul trei, m-am gândit să-l pun pe Mircea Geoană, care se chinuie să-și facă loc în cursa prezidențială, și să-i admiri în acest fel eforturile, dar nu este suficient de consistent din această perspectivă. Locul acesta rămâne deci liber, deoarece nu am găsit pe nimeni demn de el.

Top 3 personalități internaționale

Xi Jinping este cel mai relevant lider mondial iar China s-a afirmat realmente ca o mare putere economică, financiară și diplomatică prin faimosul program al lui Xi Jinping, al doilea drum al mătăsii.

Vladimir Putin, care a pornit în acest război făcând o mare și neașteptată greșeală strategică, Dar care a reușit să refacă handicapul care a plecat prin invadarea Ucrainei, făcând eforturi consistente și constructive din punctul de vedere rusesc de a se Întâlnit cu alții dar adumi, având o activitate extrem de dinamică Îmi plan internațional, compensând pentru pierderile din cealaltă parte a lumii. De asemenea, a avut o mare energie în a rezista propagandei occidentale.

Cultura este o victimă aproape sigură, Netanyahu, un om de stat la care eu țin foarte mult dar acum este strivit ca o muscă între niște forțe pe care nu mai are capacitatea să le domine. Eu îl admir pentru că încearcă să controleze o situație de necontrolat: o retragere din gaza, sugerată internațional de aliați, ar însemna o înfrângere, iar lipsa unei retrageri va duce la pierderea sprijinului occidental de care Israelul a beneficiat până acum.

Adauga un comentariu