Alegerea celui mai bun ulei de motor nu ar trebui să fie complicată pentru un șofer informat. Din păcate, majoritatea șoferilor optează pentru cea mai la îndemână opțiune, care poate însemna câteodată achiziționarea uleiului de la cel mai apropiat magazin. Acest lucru se poate traduce prin cumpărarea unui ulei nu tocmai calitativ, la un preț destul de ridicat. Dacă urmează să faci schimbul de ulei în curând și nu știi ce să alegi, îți sugerăm să te uiți pe pagina cu ulei de motor de la AutoEco și să vezi care sunt opțiunile. Între timp, îți vom prezenta câteva informații importante despre uleiuri, care cu siguranță îți vor folosi de acum înainte.
Principalele proprietăți ale uleiului de motor
Cei mai mulți șoferi aleg uleiul de motor în funcție de preț sau de obicei optează pentru varianta pe care o au la îndemână, în cel mai apropiat magazin, câteodată chiar hypermarket. Însă, pentru ca un ulei de motor să fie calitativ, acesta trebuie să aibă următoarele proprietăți:
- să fie capabil să înlăture toate impuritățile insolubile din motor
- să nu polueze excesiv mediul înconjurător
- să fie stabil termic
- să reziste la oxidare termică
- să fie compatibil cu elementele de etanșare
- să aibă un grad optim de vîscozitate care să asigure lubrifierea corectă a componentelor chiar și în condiții de temperaturi extreme (caniculă, îngheț).
De câte tipuri este uleiul de motor?
Cea mai simplă clasificare a uleiului de motor se poate realiza în funcție de componenta de bază și de raportul dintre aditivi. Astfel, rezultă trei tipuri de ulei: mineral, semi-sintetic, sintetic.
Uleiul mineral are la bază petrol și se produce prin distilare și decapare selectivă sau acidă a fracțiunilor uleioase. Îl poți repera destul de ușor, deoarece este indicat prin termenul ,,MINERAL”. Acest tip de ulei este caracterizat printr-un grad ridicat de viscozitate, iar în timpul încălzirii se evaporă foarte repede.
Uleiul semi-sintetic are bază minerală și se produce cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație. Față de uleiul mineral, acesta are mai mulți aditivi. De regulă, uleiul semi-sintetic este potrivi pentru mașinile ce sunt folosite în țări cu o climă blândă. Ca principale avantaje, putem menționa: durată de exploatare mai lungă, rezistență la schimbările de temperatură, eficiență.
Uleiul sintetic are la bază petrol și este produs prin sinteză organică. Acesta este unul dintre cele mai populare datorită caracteristicilor sale: previne formarea depozitelor, este ideal chiar și la temperaturi negative extreme, astfel încât nu vei avea probleme la pornirea motorului.
Adevărata clasificare a uleiurilor de motor
Deși cele mai multe persoane încă utilizează clasificarea menționată mai sus, respectiv împărțirea uleiului de motor în trei categorii mari, adevărul este că Institutului American de Petrol a hotărât următoarea clasificare:
- Grupul I: uleiuri obținute prin rafinare selectivă și deparafinarea petrolului
- Grupul II: uleiuri de înaltă puritate cu un nivel redus de parafină, ce au fost supuse unor tratamente hidraulice
- Grupul III: uleiuri cu vîscozitate ridicată, obținute prin metoda de hidrocracare catalitică
- Grupul IV: uleiuri sintetice pe bază de polialfaolefine
- Grupul V: toate uleiurile de motor ce nu se încadrează în cele de mai sus.
Aceste informații te pot ajuta pentru alegerea celui mai bun ulei de motor pentru mașina ta. Așadar, pentru a ști că mașina ta se bucură de un ulei calitativ, te invităm să te documentezi mai bine în legătură cu scopul acestuia (nu doar cel de lubrifiere) și bineînțeles, să îl achiziționezi dintr-un magazin specializat.