Magazin

Tot ce trebuie să știi despre antigelul mașinii tale

Publicat: 01 apr. 2021

Cu toții ne dorim ca și autovehiculul pe care îl deținem să aibă o viață lungă și prolifică. Nici nu este de mirare, dat fiind faptul că, în funcție de rezistența mașinii noastre, putem să ne bucurăm mai mult sau mai puțin timp de ea. La ora actuală,  antigelul este unul dintre cele mai importante elemente ale unui autovehicul. Acesta este un consumabil, capabil să rămână în vasul de expansiune al autoturismului o perioadă foarte lungă de timp. Cu toate acestea, utilitatea acestuia și funcționalitatea lui sunt două aspecte pe care orice șofer este bine să le cunoască. Rămâi alături de noi și descoperă, în rândurile următoare, tot ceea ce trebuie să știi despre antigelul mașinii tale!

Care este rolul antigelului?

Punct de vedere tehnic, antigelul este un lichid utilizat pentru a răci motorul. Acesta are rolul de a proteja motorul împotriva temperaturilor scăzute, a celor foarte ridicate, precum și împotriva coroziunii. Tocmai din acest motiv, întrucât este un element atât de important în îmbunătățirea duratei de viață a motorului, antigelul trebuie să fie luat în considerare de orice șofer.

De cele mai multe ori, vei putea găsi pe piață antigel sub formă concentrată. Atunci când se introduce în sistemul de răcire, acesta trebuie diluat cu apă distilată, respectând anumite proporții. Poți descoperi aceste procente și cunoscând specificațiile tehnice puse la dispoziție de fiecare producător în parte. Este foarte important de precizat faptul că, în ceea ce privește compunerea antigelului, acesta este format din aditivi speciali și substanțe pe bază de glicol. De asemenea, acesta îndeplinește cu succes un rol în anti depunere, protejând motorul de formarea și depunerea calcarului, care poate să reducă semnificativ transferul termic.

La ce interval trebuie înlocuit antigelul?

Primul lucru pe care trebuie să îl verifici înainte de a achiziționa un antigel anume este să analizezi, cu atenție, compatibilitatea lui cu materialele din care este realizat motorul mașinii tale. În caz contrar, utilizarea unui lichid de răcire neadecvat poate avea repercusiuni negative asupra motorului, conducând chiar și la daune iremediabile. În același timp, o substanță neadecvată va conduce la distrugerea circuitului și chiar a pompei.

Potrivit specialiștilor în domeniu, antigelul își pierde din proprietăți în cel mult trei ani de la utilizare. Acest lucru aduce cu sine o serie de neconcordanțe, printre care se numără și scăderea punctului de îngheț.

Care sunt cele mai comune greșeli pe care le fac șoferii în ceea ce privește antigelul?

Pe parcursul perioadei de viață aferente autoturismului, există posibilitatea ca nivelul antigelului din vasul de expansiune să se reducă vizibil. În acest caz, anumiți șoferi completează lipsa antigelului folosind apa de la robinet. Dar dacă, pentru moment, aceasta pare a fi o soluție viabilă, în contact cu motorul apa va produce diverse probleme și neplăceri. Printre acestea se numără scurgerile la nivelul sistemului de etanșare, precum și capacitatea de răcire îngreunată a motorului și chiar lipsa lubrifierii.

De asemenea, mulți șoferi nu cunosc care este culoarea antigelului. Ei bine, vei fi surprins să descoperit faptul că acesta are diverse culori. Chiar și așa, este important de reținut faptul că nuanțele de antigel nu se amestecă. În general, prețul pentru 1 l de antigel începe de la 7 RON și poate ajunge până la 30 RON atunci când ne referim la un model de tip Dacia Logan.

Pentru a descoperi care este punctul de îngheț al unui antigel, anumiți șoferi îl verifică doar după ce nivelul acestuia a fost completat. Așa cum este de așteptat, rezultatul nu este unul veridic ci, pe de altă parte, este influențat de factori externi. În același timp, atunci când vrem să verificăm nivelul lichidului de răcire, este imperios necesar să facem acest lucru având motorul oprit. În caz contrar, ne-am putea confrunta cu arsuri grave, precum și cu alte situații deloc plăcute.

La ora actuală, antigelul este unul dintre cele mai importante componente din interiorul mașinii noastre, care ne asigură funcționalitatea autoturismului.

Surse de informare:

https://www.autopieseonline24.ro/antigel

https://www.auto-bild.ro/utile/antigel-cand-trebuie-inlocuit-si-cat-costa-137296.html
Adauga un comentariu