Magazin

Tot ce trebuie sa stii despre consumul unui vin de calitate

Publicat: 26 apr. 2021

Exista iubitori de vin care inca se mai indoiesc de calitatea bauturii. Tinand cont de cateva sfaturi din partea cunoscatorilor, orice persoana va putea sa consume ulterior doar vinuri de calitate, fara a mai da gres.

Exista somelieri si alti experti care califica un anumit vin ca fiind cel mai bun. In general, aceasta este o caracterizare definitiva a bauturii – chiar si personalitatile regale sunt de acord. Cu toate astea, exista vreo garantie ca „acel” vin este pe placul oricarei persoane? In cele din urma, fiecare degustator poate stabili daca un vin este bun sau nu, in functie de propriile gusturi.

Ce este, totusi, un vin bun?

Cu toate ca un vin bun este, in primul rand, unul care place degustatorului, calitatea este un aspect distinct. Chiar daca expertii spun altceva, pentru orice persoana exista „acel” vin pe care-l consuma. De asemenea, daca nu le place un anumit vin, indiferent de scorul pe care acesta il are, oamenii nu il vor bea.
Dincolo de aceste aspecte, calitatea vinului depinde de o serie de caracteristici, pe care specialistii de la RaftulcuBauturi.ro le considera potrivite.

3 pasi simpli prin care este stabilita calitatea unui vin

Din pacate, calitatea nu poate fi stabilita doar privind sticla sau citind eticheta. Degustand, insa, vinul poate fi altfel analizat. Concret, caracteristicile asupra carora trebuie acordata atentie sunt urmatoarele:

testul vizual: Pentru degustare se pune in pahar aproximativ o treime vin. Se analizeaza pentru inceput culoarea bauturii si cat de limpede este. Bautura nu trebuie sa prezinte niciun rest din urma procesului de preparare, ci sa fie fluid si curat.

mirosul: Inainte de a gusta, bautura trebuie mirosita. Se agita usor paharul, pentru ca vinul sa formeze o miscare circulara. Are un miros fructat sau floral? Daca da, vinul tocmai ce a trecut de primul test al degustarii. Daca mirosul este altul, neplacut, vinul are o calitate indoielnica si nu merita consumat, ci mai degraba inlocuit!

gustul: O etapa foarte speciala a degustarii, cea a gustului, se face sorbind usor, fara a inghiti. Papilele gustative se vor imbina cu aroma vinului, stabilind sursa – tipul de struguri.

Este influentata calitatea vinului de paharul in care este servit?

Tipul paharului este foarte important si influenteaza experienta finala privind calitatea vinului. Aspectul esential de luat in calcul cand se alege un pahar este forma acestuia. In general, vinul este servit in doar un sfert din pahar, pentru ca astfel sunt recunoscute aromele, ce devin mult mai intense. De asemenea, aceasta cantitate de vin permite degustatorului sa efectueze miscarile circulare la degustare in siguranta.

Piciorul paharului nu este foarte important – trebuie sa fie suficient de inalt incat sa permita sustinerea fara a atinge partea superioara in care se afla bautura.

Specialistii considera ca forma paharului influenteaza calitatea vinului. Mai degraba, are impact asupra modului de perceptie a aromei, a aciditatii sau echilibrului bauturii. Marimea unui pahar controleaza in ce masura vinul ia contact cu aerul. Este un aspect destul de delicat pe care expertii il observa, insa consumatorii ar spune ca este subiectiv.





Adauga un comentariu