Magazin

Tot ce trebuie să știi despre Declarația Unică pentru persoane fizice

Publicat: 28 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tot ce trebuie să știi despre Declarația Unică pentru persoane fizice

Introducerea Declarației Unice pentru persoane fizice a fost și încă este o măsură destul de confuză dacă oamenii nu se informează din sursele recomandate de către autorități.

Ce este această Declaratie Unica persoana fizica? Este un instrument fiscal ce se adresează persoanelor fizice în momentul în care realizează venituri din diverse surse și care se depune o dată pe an. Completarea acestei declarații este în teorie simplă, însă dacă vrei să te asiguri că nu au greșit, trebuie să știi că poți apela oricând la serviciile unei firme de contabilitate, așa cum este NuAmContabil.ro.

Declarația Unică a fost introdusă în 2018 și este un instrument pentru declararea veniturilor din anul anterior și a estimărilor pentru anul în curs. Scopul acesteia este pentru a ajuta la calcularea obligațiilor fiscale ce trebuie achitate de către persoanele care realizează alte venituri în afară de salarii.

Cine trebuie să depună Declarația Unică?

Legea este foarte clară în privința Declarației Unice. Astfel, sunt două categorii de persoane vizate de acest instrument fiscal: persoanele fizice care au obținut Cod Fiscal de la ANAF (PFA, SCA, CMI, PFI, II și care realizează venituri din profesii liberale, comerț, producție sau servicii) și persoanele fizice care nu au Cod Fiscal de la ANAF și care obțin diverse venituri, cum ar fi venituri din chirii, dividende (de la o anumită sumă), drepturi de autor (în cazul în care nu se reține impozitul direct la sursă), activități agricole, transferul aurului financiar, venituri din asocierea cu o persoană juridică, venituri din străinătate (în afara drepturilor salariale) și altele. Cel mai bine este să consulți ghidul pentru depunerea declarației pentru a afla dacă te vizează în mod direct. În cazul în care ai dubii, poți apela și la experții de la NuAmContabil.ro, ce te vor lămuri și te vor ajuta să completezi și să depui Declarația Unică. Astfel, nu vei mai avea dubii și nici nu îți va mai fi teamă de eventuale penalizări sau amenzi.

Când și cum se depune Declarația Unică?

Este bine de știut că Declarația Unică se poate depune atât fizic, dar și electronic. Tehnologia ne ajută să evităm statul la cozi infernale, așa că dacă ai posibilitatea, depune toate declarațiile online. Fizic, Declarația Unică se poate depune la Sediul ANAF arondat adresei de domiciliu sau prin poștă. Electronic, ai două variante: prin intermediul Spațiului Virtual Privat sau pe site-ul e-guvernare.ro (unde vei avea nevoie de semnătură electronică).

În ceea ce privește termenul de depunere al acestei declarații, există mai multe situații. Trebuie depusă la înființarea unui PFA, IF, II sau PFI, când semnezi un contract de închiriere sau un alt contract de pe urma căruia vei beneficia de venituri și când încasezi dividende cu o valoare de peste 12 salarii minime brute. În aceste cazuri, ai la dispoziție 30 de zile pentru a depune declarația.

În celelalte cazuri, pentru declararea veniturilor din anul anterior, de regulă termenul este de 25 mai. Însă, anual trebuie să te interesezi care este termenul exact, pentru că mai intervin schimbări.

Așadar, dacă trebuie să depui Declarația Unică, apelează cu încredere la o firmă de contabilitate și scapă de griji!

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/M98NRBuzbpc

Adauga un comentariu