Prima pagină » Local » Tot mai mulți ieșeni riscă să rămână fără vedere din cauza birocrației. Medicii vin cu explicații

Tot mai mulți ieșeni riscă să rămână fără vedere din cauza birocrației. Medicii vin cu explicații

28 feb. 2024, 02:00,
Cristina Doroftei în Local

Tot mai mulți pacienți în vârstă din Iași, care au probleme grave, riscă să-și piardă vederea pentru că nu vin la spital. Deși scăderea vederii ar trebui să-i sperie, acest lucru nu-i motivează să se prezinte la doctor. Medicii oftalmologi au încercat să înțeleagă de ce există pacienți care se comportă în acest fel

Cele mai grave probleme de vedere apar la persoanele în vârstă. Tot acestea sunt cele care nu reușesc să ajungă la timp la spital, în special din cauza birocrației care pentru ei este greu de înțeles. Acesta este primul prag de care se împiedică. Urmează, apoi, frica pe care pacientul o are față de medic sau de ace și, nu în ultimul rând, gândul că poate vederea își va reveni fără operație.

Pacienții în vârstă care au probleme grave de vedere au mărturisit de ce vin târziu la control

bătrân la control

Cele mai grave probleme de vedere apar la persoanele în vârstă, pentru care birocrația din spitale este greu de înțeles

Medicii din Iași au încercat să afle care sunt motivele pentru care pacienții nu vin la spital sau o fac foarte târziu, când starea de sănătate deja s-a agravat. Iată cum se justifică aceștia.

„Am sesizat la mulți pacienți care vin târziu la spital, care justifică întârzierea prin faptul că au sunat să se programeze și i-au programat peste o lună. Este adevărat că toate clinicile au o listă de așteptare, dar, dacă pacientul ar spune că și-a pierdut vederea, se sare peste rând. Se blochează și de birocrația din spital, de biletul de trimitere, de faptul că trebuie să se gândească la ce medic să vină, lucrurile se tergiversează și, probabil, este și acest stoicism al românului, care consideră că poate trece, că mai merge așa.

Sunt oameni care au probleme și nu le iau în considerare, vin târziu, pentru mine, acest aspect este o durere. Spun de câte ori pot, în momentul în care scade brusc vederea, este vorba despre o urgență, nu se mai poate aștepta încă o lună, așa cum am observat la mulți pacienți care nu vin pentru că sunt de părere că poate trece. Este greșit”, subliniază dr. Ciprian Danielescu, șeful Secției de Oftalmologie a Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu” Iași.

Cele mai mari probleme, atunci când vine vorba despre sănătatea oculară, rămân la persoanele în vârstă.

„Baza, în clinica de oftalmologie, este chirurgia cataractei. Urmează un număr impresionat de afecțiuni legate de vârstă, degenerescența legată de vârstă și bolile vasculare, care se tratează cu injecții în ochi și, fiind un tratament repetat, numărul pacienților tot crește, populația este tot mai îmbătrânită, statistic vorbind. Sunt și pacienți cărora le este frică de acest proces, sunt speriați, dar încerc să le explic că se face o anestezie cu picături, se folosește un ac foarte fin, invariabil, pacientul spune că nu simte nimic, frica este mai mult în mintea lor, pentru că sună înspăimântător, însă este un preț mic pe care-l plătim pentru a ne păstra vederea”, declară dr. Ciprian Danielescu.

Medicii trag un semnal de alarmă

Pacienții nu conștientizează nici măcar simptomele cele mai clare, precum petele negre la nivelul ochiului, fulgere care apar până și noaptea, care ar trebui să-i avertizeze despre o posibilă dezlipire a retinei. Aceasta este o urgență și este nevoie de operație

„Numărul crește încet, există anumite luni când scade numărul de pacienți, spre exemplu, toamna, majoritatea oamenilor se ocupă cu muncile agricole și evită să mai vină la spital sau amână. Este tipic. Dezlipirea de retină este o operație frecventă, delicată și uzuală în ziua de azi, ideal ar fi să fie operată în maxim trei zile, însă acest lucru se întâmplă foarte rar. În medie, pacienții noștri se prezintă după trei săptămâni. Deși există câteva simptome care ar trebui să le atragă atenția, precum fulgerele luminoase care apar în special pe întuneric, pete negre, mișcătoare în interiorul vederii.

Deși acestea nu înseamnă neapărat dezlipirea retinei, ar trebui să ne pună pe gânduri, dacă nu există un risc de a face o dezlipire de retină în următoarele zile sau săptămâni. Atunci când apare dezlipirea, se vizualizează o perdea neagră, care crește din colțul ochiului către centrul ochiului, reprezintă o urgență și este nevoie de operație. Există dezlipirea de vitros, un gel transparent din ochi, și o dată în viață, după vârsta de 60 de ani, se desprinde de pereții ochiului. Este un proces normal, o dată la 10 mii de oameni, acesta rupe o bucățică din retină”, adaugă dr. Ciprian Danielescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`