Local

Tot mai mulți puști din Iași se apucă de băut chiar și de la 12 ani. Cidrul este preferatul adolescenților: „Facilitează trecerea tinerilor la un consum mai mare de alcool” – FOTO

Publicat: 09 feb. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tot mai mulți puști din Iași se apucă de băut chiar și de la 12 ani. Cidrul este preferatul adolescenților Facilitează trecerea tinerilor la un consum mai mare de alcool - FOTO
Deși sunt marchetate ca fiind sucuri, sunt colorate și nu par a fi un pericol pentru ei, acestea pot conține o concentrație mică de alcool

Atenție, părinți, la băuturile pe care le beau copiii. Deși sunt marcate ca fiind sucuri, sunt colorate și nu par a fi un pericol pentru ei, acestea pot conține o concentrație mică de alcool. Specialiștii afirmă faptul că, în ultima perioadă, vârsta la care tinerii încep să consume alcool a scăzut 13-14 ani. Aceste băuturi au scopul de a face mai ușoară tranzacția adolescenților de la concentrații mici de alcool la unele tot mai mari

Este vorba despre băuturi precum cidrul, care este slab alcoolic, în medie între 3-8 la sută, care se obține prin fermentarea fructelor.

Vârsta la care copiii încep să consume alcool a scăzut dramatic. Iată ce spun specialiștii

Copiii, pentru a fi pe placul anturajului, încep să achiziționeze produse care se presupune că sunt fără alcool, ulterior trec la băuturi care au o concentrație mică, până când ajung să consume din ce în ce mai mult. Astfel, apare dependența.

„Am observat că a scăzut foarte mult vârsta de debut a consumului de alcool, în prezent este de 13-14 ani, iar toate studiile arată că, dacă debutul este mai precoce, cu atât prognosticul de alcoolism este mai grav, care merge la cronicizare. Vorbim și despre lipsa de coordonări musculare, confuzie, probleme cu vedere, fabulații și halucinații. Ei sunt influențați, în primul rând, de ceea ce văd în familie, dar în special încep să consume alcool din cauza presiunii grupului de prieteni.

Aceste băuturi sunt marchetate și seamănă cu sucurile colorate, cu concentrații inițial mici  de alcool, care să le faciliteze trecerea tinerilor la un consum mai mare. Un alt aspect foarte greșit este ca părinții să le ofere din băutura lor celor mici. Este foarte greșit, alcoolul este toxic pentru copii, atacă sistemul nervos central”, declară dr. Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru.

Părinții ar trebui să intre în alertă și să-și verifice copiii

dr. Ovidiu Alexinschi
Medicii afirmă faptul că orice cantitate de alcool, oricât de mică ar fi, are un impact foarte mare asupra organismului

Specialiștii trag un semnal de alarmă și avertizează părinții în legătură cu efectele dramatice la care se expune un tânăr atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Dacă nu se intervine la timp, cu tratament și cu supraveghere, se poate ajunge la demență alcoolică.

„Din nefericire, consumul de alcool, indiferent de concentrație, afectează foarte tare. Creierul are un proces de maturizare până la vârsta de 26 de ani, atunci, în mod clar, cu cât consumul este mai precoce, cu atât daunele sunt mai mari atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Daunele fizice sunt reprezentate de tot ce ne imaginăm despre absorbția și metabolizarea alcoolului. Acesta, odată trecut în circuitul sanguin, ajunge peste tot, atacă creierul, atacă nervii, pancreasul, ficatul, circulația. Din punct de vedere psihic, lucrurile stau cât se poate de rău, pentru că tinerii sunt lipsiți de puterea de a se abține, devin compulsivi, apar tulburările de atenție, de memorie. Când aceștia încep să consume alcool, nu se mai pot opri.

Se poate ajunge la o afecțiune gravă, anume encefalopatia Beri, definită prin deficitul de tiamină, iar dacă nu este corectată la timp, poate genera demența alcoolică. Se poate ajunge și la sindromul Korsakoff, se manifestă prin pierderea memoriei pe termen scurt și incapacitatea de a învăța lucruri noi, forma cronică. Tânărul poate rămâne cu sechele pe termen lung, pentru că consumul de alcool afectează atât celulele nervoase, cât și cele implicate în tot ceea ce înseamnă partea de memorie”, susține dr. Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru.

Medicii afirmă faptul că orice cantitate de alcool, oricât de mică ar fi, are un impact foarte mare asupra organismului celui mic.

„Acest lucru se făcea și cu mulți ani în urmă, părinții foloseau alcoolul ca să-i liniștească pe cei mici, să-i adoarmă. Nu obții toleranță, nu obții putere la un copil, nu-l faci să țină la băutură, dacă-l obișnuiești de mic cu alcoolul, din contra, nu faci decât posibilă problema legată de dependență”, adaugă dr. Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru, în legătură cu faptul că tot mai mulți copii consumă alcool de la o vârstă fragedă.

Adauga un comentariu