Actualitate

Tot mai mulți români fac asta! Cum pot intra în posesia sumelor mari de bani

Publicat: 10 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tot mai mulți români fac asta Cum pot intra în posesia sumelor mari de bani
A crescut numărul creditelor acordate de instituțiile financiare și bancare pentru achiziția de locuințe.

Tot mai mulți români fac asta! Este vorba de creditele ipotecare pentru locuințe. Creditarea ipotecară a crescut cu aproape 30%, în primele luni ale acestui an. Suma totală a banilor împrumutați de români pentru achiziția de locuințe a depășit 1 miliard de euro. Iată cum pot intra cetățenii în posesia sumelor mari de bani pentru a-și cumpăra o casă sau un apartament.

Tot mai mulți români fac asta!

A crescut numărul creditelor acordate de instituțiile financiare și bancare pentru achiziția de locuințe, față de anul trecut 2023. Valoarea medie a unui credit ipotecar acordat la nivel naţional în 2023 a fost de 62.000 de euro, în timp ce preţul mediu la nivel naţional al unui imobil tranzacţionat prin credit ipotecar în 2023 a fost de 85.000 de euro, în creştere de la 82.000 de euro în 2022.

În total, raportările realizate de Banca Naţională a României (BNR) indică un volum de credite ipotecare acordate în România în trimestrul întâi din acest an de 2,15 miliarde de euro, în creştere cu peste 95% faţă de volumul de 1,1 miliarde de euro raportat pentru trimestrul I din 2023, acestea incluzând însă şi refinanţările, conversiile, transferurile şi restructurările.

Mulți români optează pentru credit ipotecar când vor să își achiziționeze propria casă sau propriul apartament. Dezavantajul ar fi acela că ratele se pot întinde şi pe 30-35 de ani. Creditul ipotecar și programul Noua Casă sunt două metode de finanțare diferite pentru achiziția unui imobil, având ca principală diferență tipul de garanție folosit.

Ce trebuie să știe cetățenii despre împrumuturile bancare

Creditul ipotecar este un tip de împrumut acordat de către o instituție financiară, precum o bancă sau o societate de credit, care este garantat de o ipotecă asupra unei proprietăți imobiliare. În schimbul sumei împrumutate, beneficiarul creditului se angajează să plătească rate periodice, pe o perioada prestabilită. Când vine vorba de achiziționarea unei locuințe, românii se confruntă cu tot felul de probleme. Mulți optează pentru un credit ipotecar, însă românii aleg și programul Noua Casă.

Românii preferă creditul ipotecar pentru a achiziționa o locuință. Creditul ipotecar este o formă de împrumut acordată de o instituție bancară, care solicită în schimb o garanție imobiliară și anume locuința pe care dorim să o cumpărăm. Valoarea efectivă a creditului este stabilită în conformitate cu posibilitățile financiare ale clientului. Pe durata creditului, imobilul este proprietatea băncii. În general, finalizarea contractului de creditare poate dura 30 de ani sau mai mult.

Pentru a obține un astfel de credit, solicitantul trebuie să prezinte documente care să ateste că este în măsură să construiască imobilul. Valoarea maximă a unui credit ipotecar este în general de aproximativ 75-85% din valoarea imobilului ipotecat. Principalul dezavantaj al creditului ipotecar este acela al avansului inițial, care este de minim 15%, în majoritatea situațiilor. Pentru a avea o stabilitate financiară pe termen lung este important să alegem un credit corect. Valoarea creditului se stabilețște ținând cont de posibilitățile financiare ale clientului.

În ultimii ani, românii au decis să se mute de la bloc la casă. Unii preferă să cumpere case gata construite, însă costurile sunt uriașe. Alții vor să își construiască singuri casa, după proiectul propriu, însă prețurile materialelor de construcție sunt exorbitante.

Adauga un comentariu