Business în România

Tot mai mulți români renunță la Programul Noua Casă. Iată care sunt motivele

Publicat: 29 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tot mai mulți români renunță la Programul Noua Casă. Iată care sunt motivele
Numărul românilor care au optat pentru cumpărarea unei locuințe prin programul „Noua Casă” a înregistrat o scădere semnificativă față de anii anteriori.

Tot mai mulți români renunță la Programul Noua Casă. Până în prezent, doar 2% din bugetul total alocat pentru acest program a fost utilizat, marcând o scădere semnificativă față de anii precedenți. Iată care sunt motivele.

Tot mai mulți români renunță la Programul Noua Casă

În primele două luni ale anului 2024, numărul românilor care au optat pentru cumpărarea unei locuințe prin programul „Noua Casă” a înregistrat o scădere semnificativă față de anii anteriori. Doar 210 persoane au accesat programul, cifră care reprezintă aproape jumătate față de anul trecut.

În contrast cu scăderea interesului pentru ,,Noua Casă”, piața creditelor ipotecare a cunoscut o creștere semnificativă. Românii au început să prefere creditele cu dobândă fixă. De exemplu, pentru un împrumut de 280.000 de lei pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară în primii cinci ani ar fi de 1.641 de lei la o dobândă fixă, mult sub cea variabilă oferită prin programul ,,Noua Casă”, care ar costa peste 2.000 de lei pe lună.

În ciuda beneficiilor aparente ale programului „Noua Casă”, cum ar fi posibilitatea de a cumpăra o locuință cu un avans de numai 5% pentru cei cu un venit minim garantat de 5.400 de lei, românii tind să prioritizeze stabilitatea financiară pe termen lung în fața unui avans redus. Aceasta reprezintă o schimbare semnificativă în comportamentul de consum și indică o maturizare a pieței imobiliare din România.

Diferența dintre creditul ipotecar și Programul Noua Casă

Creditul ipotecar și programul Noua Casă sunt două metode de finanțare diferite pentru achiziția unui imobil, având ca principală diferență tipul de garanție folosit. În cazul creditului ipotecar, se garantează cu ipoteca, și anume cu casa pe care dorim să o cumpărăm. În cadrul Programului Noua Casă, garanția este una guvernamentală, adică, statul garantează pentru împrumut.

Noua Casă 2024 este destinată românilor care doresc să-și cumpere o locuință nouă. Pentru a aplica în program, persoana trebuie să îndeplinească anumite condiții și anume să achiziționeze o singură locuință prin creditul garantat oferit de program, să nu dețină în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio locuință și să aibă calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul.

Persoanele care doresc să acceseze un credit prin programul Noua Casă trebuie să aibă un avans minim obligatoriu pentru locuința dorită. Românii care vor să obțină în acest an un credit pentru Noua Casă trebuie să îndeplinească anumite condiții. Aceștia nu trebuie să dețină o locuință sau un alt tip de proprietate. În acest sens, persoana trebuie să dea o declarație pe propria răspundere pentru a obține calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul și se va discuta avansul minim obligatoriu pentru locuința dorită. Programul nu are limită de vârstă și poate fi accesat fie singur, fie împreună cu partenerul de viață.

Tot mai mulți români preferă creditul ipotecar pentru a achiziționa o locuință. Creditul ipotecar este o formă de împrumut acordată de o instituție bancară, care solicită în schimb o garanție imobiliară și anume locuința pe care dorim să o cumpărăm. Valoarea efectivă a creditului este stabilită în conformitate cu posibilitățile financiare ale clientului. Pe durata creditului, imobilul este proprietatea băncii. În general, finalizarea contractului de creditare poate dura 30 de ani sau mai mult.

Ambele forme de împrumut bancar sunt alese de români, însă majoritatea optează pentru creditul ipotecar atunci când vor să își cumpere o locuință.

Adauga un comentariu