Tinerii au transformat o pasiune într-o afacere cu potențial financiar. Cererea pentru aceste produse a fost atât de mare încât abia fac față comenzilor. În ultimii ani a crescut interesul ieșenilor pentru produse de calitate
Oricine își dorește să aibă un minim de confort în locuință. De aceea, când vine vorba de investiții în mobilă, unii clienți nu se uită la bani. Dacă există și profesioniști care să facă totul ca la carte, toată lumea este mulțumită și ambele părți au de câștigat. Asta au simțit pe propria piele doi frați din Iași care, pornind de la o pasiune moștenită de la tatăl lor, au reușit să pună bazele unei afaceri care deja poate fi numită de succes. Ideea lor a fost atât de bună, încât a fost finanțată cu bani de la bugetul de stat. Firma Quality Wood Iași, deținută de Ioan și Marian Prisăcaru, produce numai mobilier pe comandă și a fost selectată pentru a primi finanțarea în valoare de 44.000 de euro.
Pasiune transformată în afacere
Tinerii au început să învețe din tainele tâmplăriei când erau mici, chiar de la tatăl lor. Acesta avea un mic atelier în locuința din Șcheia și acolo pregătea dulapuri sau paturi pentru propria locuință sau pentru prieteni și vecini. „Țin minte că, după ce venea de la muncă, se apuca de meșterit în atelier. Stătea până târziu, iar pe noi ne certa mama, că ne chema la somn, iar noi voiam să mai stăm cu tata”, își amintește Ioan Prisăcaru. Cel mai mare dintre frați susține că a urmat cursurile unei facultăți economice, însă nu și-a găsit un job care să îl satisfacă. „Am lucrat în diverse locuri, dar nu m-am adaptat. Acesta a fost și motivul de la care a luat naștere ideea atelierului de mobilă”, spune tânărul antreprenor. I-a propus fratelui său se apuce amândoi de un business și să producă mobilă numai pe comandă.
Mobilă pe comandă
Au amenajat un mic atelier în Iași, au cumpărat câteva echipamente necesare producerii mobilei și s-au apucat de treabă. „Primul client a fost o doamnă care voia mobilă nouă de bucătărie, acum trei ani. Am făcut totul cum ne-a cerut și a fost mulțumită. Iar recomandarea ei ne-a ajutat”, spune Marian Prisăcaru. Reputația lor de profesioniști a crescut și în același ritm a crescut și numărul comenzilor. Din acest motiv, aceștia au fost nevoiți să refuze uneori clienții. „Ne pare rău că nu putem onora toate comenzile, dar nu puteam să ne batem joc de clienții noștri”, mai spune Marian. Tinerii antreprenori susțin că folosesc feronerie modernă și de asta crește prețul. „Cele mai scumpe sunt bucătăriile. Prețul e în funcție de suprafață, dar ajunge și la 10.000 de euro, poate mai mult”, mai spune Marian.
Noi locuri de muncă create
Pentru că cererea a crescut, cei doi ieșeni au decis să se extindă cu ajutorul banilor oferiți prin intermediul Programului Start-Up Nation. „Mai avem nevoie de ajutor, de aceea mai angajăm băieți să ne ajute. Vrem să mai schimbăm și din echipamente, să luăm ceva modern”, spune Marian Prisăcaru. Aceștia vor crea 4 locuri de muncă și banii îi vor investi în atelierul de mobilă până la sfârșitul acestui an, după ce semnează contractul de finanțare.
Peste 1.000 de afaceri, finanțate în Iași
Iașul este în topul județelor din țară ca număr de beneficiari care au obținut banii de la stat prin intermediul Start-up Nation. Ieșenii au fost interesați de accesarea fondurilor, în total fiind finanțate, în cei 3 ani de derulare a programului, aproximativ 1.000 de afaceri și au fost create aproximativ 2.500 de locuri de muncă. În acest an, pentru antreprenorii din Iași care au depus proiecte în cadrul programului și au primit finanțarea de la stat, vor fi virați în conturi peste 20 de milioane de euro, bani care vor fi investiți în mediul privat, în afaceri din diverse domenii de activitate. Aproape toți beneficiarii din Iași au semnat contractele de finanțare, astfel că aceștia vor demara investițiile în acest an.