Prima pagină » BZI LIVE » LIVE VIDEO – Totul despre crearea de produse alimentare inovative, legat de o competiție națională organizată de USVIași, la BZI LIVE alături de prof. univ. dr. Paul Corneliu Boișteanu (Iași) și conf. univ. dr. Cristian Dima (Galați) – FOTO

LIVE VIDEO – Totul despre crearea de produse alimentare inovative, legat de o competiție națională organizată de USVIași, la BZI LIVE alături de prof. univ. dr. Paul Corneliu Boișteanu (Iași) și conf. univ. dr. Cristian Dima (Galați) – FOTO

06 iun. 2023, 15:00,
în BZI LIVE

Miercuri, 7 iunie 2023, începând cu ora 14.30 în Platoul BZI LIVE este programată o specială producție media ce va avea în prim-plan crearea de produse alimentare inovative, legat de o competiție naționlă organizată de Universitatea de Științele Vieții (USVIași) ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași, la BZI LIVE alături de prof. univ. dr. Paul Corneliu Boișteanu (Iași) și conf. univ. dr. Cristian Dima – Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați și președintele juriului întrecerii organizate de Agronomia ieșeană.

Competiția națională dedicată produselor alimentare inovative – ”Ecotrophelia”, organizată la USVIași

Dialogul cu cei doi distinși invitați se va axa pe faptul că Universitatea de Științele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași alături de Asociația Specialiștilor de Industrie Alimentară din România (ASIAR), organizează în perioada 15 – 17 iunie, ediția a IX-a a Concursului Național ”Ecotrophelia” România 2023, competiție studențească pentru crearea de produse alimentare inovative. Concursul are drept scop încurajarea creativității studenților în dezvoltarea unor produse alimentare eco-inovative, de calitate, destinate consumului uman, prietenoase cu mediul înconjurător și este deschisă tuturor studenților înscriși la programele de studii de licență și masterat.

Pe de altă parte, ”Ecotrophelia” are ca scop și formarea de personal pentru industria alimentară europeană care să fie bine informat, să gândească ecologic și sustenabil. Juriul competiției (președinte este conf. univ. dr. Cristian Dima) va fi compus din personalități din domeniul industriei alimentare, recunoscute de organizatori ca fiind persoane competente și independente. Acesta va evalua echipele participante la competiție pe baza unei grile de evaluare și va acorda note pe fișa de evaluare. De asemenea, conform regulamentului echipele participante la faza națională de la USVIași trebuie să facă o prezentare orală în limba engleză de maxim 15 minute, să prezinte în fața în fața juriului trei probe din produsul alimentar descris în dosar însoțite de ambalajul produsului, probe care, ulterior, să poată fi degustate de către membrii juriului. Câștigătorii fazei naționale de la USVIași vor reprezenta România la Concursul Internațional ”Ecotrophelia Europe 2023”, care va avea loc la Anuga Cologne din Germania, în perioada 8 – 9 octombrie 2023. La ultima ediție europeană desfășurată la Paris, în 2018, câștigătoarea locului întâi a fost desemnată echipa României, formată din studenți de la Galați.

Universitarii Boișteanu și Dima, importanți specialiști în domeniul Științei și Ingineriei alimentelor

Prof. univ. dr. Paul Corneliu Boișteanu (USVIași – actualmente Director General Administrativ al instituției) și conf. univ. dr. Cristian Dima (Galați) – Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor a Universității ”Dunărea de Jos” și secretar general Asociaţia Specialiştilor din Industria Alimentară din România sunt importanți specialiști în acest areal. Conf. univ. dr. Cristian Dima este implicat în predarea lucrărilor seminar şi practică în Staţia Pilot de Carne; – coordonarea studenţilor pentru lucrări ştiinţifice; activităţi de cercetare științifică. Zone precum Tehnologii generale – Tehnologie şi control în industria cărnii Extractia, caracterizarea si încapsularea compuşilor bioactivi, Alimente funcţionale şi alimente organice, Autentificarea şi expertizarea produselor alimentare, Tehnici moderne de control şi analiză în industria alimentară, Tehnici neconvenţionale de procesare a alimentelor fac parte din activitatea acestuia.

Pe de altă parte, prof. univ. dr. Paul Corneliu Boișteanu face parte din Departamenul de Ştiinţe fundamentale în zootehnie din cadrul Facultăţii de Ingineria Resurselor Animale şi Alimentare, a fost prorector economic și dezvoltare instituţională al USVIasi, decan al facultăţii din care face parte. Are competente pe segmentele: Fiziologie animală; bazele morfofiziologice ale producţiilor animale; tehnologia prelucrării produselor de origine animală; metodologia cercetării ştiinţifice; biosecuritate alimentară; managementul parcurilor de vânătoare şi cinegetica. Ca domenii de cercetare, acesta are implicaţii pe: neuroendocrinologie; profile hematologice şi biochimice; influenţa sistemelor de creştere asupra statusului fiziologic al animalelor de fermă; aditivi naturali ca biostimulatori de creştere; tehnologii de industrializare a produselor din lapte şi carne; management cinegetic. Pe plan de coordonare organisme administrative sau academice, prof. univ. dr. Paul Corneliu Boisteanu este preşedinte al filialei Iaşi, Societatea Romană de Zootehnie, preşedinte Consiliul Naţional de Vânătoare. Face parte din organizaţii ştiinţifice şi profesionale precum: World’s Poultry Association; Societatea Româna de Zootehnie; Asociaţia Română pentru Patologia Animalelor Sălbatice.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`